Hiinas leiti 2200 aasta vanune kunstjalg, mille otsas on hobusekabi

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Hiinas Turpanis leidsid arheoloogid iidses matmispaigas väljakaevamisi tehes 2200 aasta vanuse inimskeleti, millel oli küljes hobusekabjaga puidust kunstjalg.

Hauas olid lisaks mehele ka noore naise jäänused, kes võis olla kas mehe naine või orjatar, edastab Live Science.

«Hauas olnud mehe vasak jalg oli deformeerunud, kuna mitmed luud olid ebatavaliselt kokku kasvanud. Jalg oli selle tõttu 80-kraadise nurga all ja põlvest taha kõverdatud. Vigast jalga ei saanud ta sirgeks panna ja seega sellega ka kõndida,» teatasid arheoloogid.

Mees ei saanud vigase jala tõttu ratsutada, kuid käimiseks kasutas mees kõverdunud jala külge kinnitatud kunstjalga. Kunstjala otsa pandud hobusekabi toimis nagu jalalaba.

Iidne kunstjalg on tehtud vahtrapuust ja sellel on kummalgi poolel seitse auku, millest läbi käinud nahkrihmade abil jalg mehe oma jala külge kinnitati.

Puujala alumise silindrikujuline osa ümber on tugevduseks härjasarvest materjali.

«Kunstjalg näeb üsna kulunud välja, see lubab oletada, et jalga kasutati kaua aega,» jätkasid arheoloogid.

Kunstjala pikkust arvesse võttes näitasid arvutused, et seda kasutanud mees oli 170 sentimeetri pikkune, ta suri olles 50 – 65-aastane.

Oletatakse, et iidse hiinlase jaladeformatsiooni põhjustas kas põlvekedra põletik, reuma või trauma.

Luustiku uurimine paljastas, et mees põdes mingil eluetapil tuberkuloosi, mis võis mõjutada ta luustikku.

Kuna mees oli maetud lihtsalt ja ilma suurte hauapanusteta, siis lubas see oletada, et tegemist ei olnud jõuka inimesega. Ta hauas oli lisaks puujalale keraamilisi tasse ja kann, puidust taldrik ja kausid.

Uurimine paljastas ka selle, et mõni aeg pärast mehe matmist avati haud uuesti ja lisati 20-aastase naise surnukeha. Mehe ja naise omavaheline seotus on teadmata.

Hiina arheoloogide teatel leiti nimetatud haud ja veel mitmed sarnased hauad alalt, kus kunagi elas Gushi hõim.

Vana-Hiina tekstide kohaselt oli gushidel oma riik kuulsate Qini ja Hani dünastiate ajal.

Hani dünastia vallutas Gushi riigi esimesel sajandil eKr.

Pilti vaata siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles