Teadlaste sõnul leidub komeedi 67P pinnal külmunud vett

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Komeet 67P/Tšurjumov-Gerassimenko
Komeet 67P/Tšurjumov-Gerassimenko Foto: SCANPIX

Euroopa Kosmoseagentuuri (ESA) teadlaste teatel kinnitasid uuringud, et komeedi 67P/ Tšurjumov-Gerassimenko pinnale leidub jäätund vett.

67P-d uuriv Rosetta sond jäädvustas komeedi jäise pinna juba 2014. aastal, kui selle kosmilise keha juurde jõudis, kuid nüüdse analüüsiga saadi jäätunud vee kohta kindlad andmed, edastab foxnews.com.

«Komeedil 67P eraldub veeauru, mis lubab oletada, et seal on pinna all vett ja jääd, kuid ka pinnal leidub vett jäätunud olekus,» teatasid ESA esindajad.

Rosetta VIRTIS infrapunainstrumendid paljastasid komeedi pinnasekoostise, mille kohaselt selle keha pind koosneb tumedast, kuivast ja palju orgaanilisi aineid sisaldavast materjalist, mille seas on ka jäätunud vett.

Komeedi Imothepi piirkonna uuringute kohaselt on selle ala pinnal heledad laigud, mis viitavad laiala jäätunud vee alale.

Möödunud oktoobris edastasid ESA teadlased, et komeedil 67P on hapnikku, mille tõttu võib see komeet meie päikesesüsteemi tekkeloosse mõra lüüa.

Varasemalt on molekulaarset hapnikku avastatud Jupiteril ja Saturnil, kuid mitte komeedil. Komeedi gaasikogumikes leidub süsinikmonoksiidi ja süsinikdioksiidi.

ESA komeedimaandur Philae tegi kosmoseajalugu, maandudes 2014. aasta novembris edukalt komeedile 67P ning viis läbi rea eksperimente ja uuringuid enne kui lakkas patareide tühjenemise tõttu töötamast.

Philae ärkas uuesti seitse kuud hiljem ja saatis saadud info «emalaevale» Rosettale, kust see jõudis ESA teadlasteni.

Nüüd arvatakse, et Philae on lõplikult «surnud», kuna temaga ei ole pikka aega kontakti olnud ja ta ei ole uut infot edastanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles