Ilmus esimene omalaadne kogumik Eesti õigeusust

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kogumiku esikaas.
Kogumiku esikaas. Foto: Repro

Tartu ülikooli usuteaduskonna eestvedamisel ilmus sarja «Mitut usku Eesti» neljas kogumik. See on senistest mahukaim, 280-leheküljeline, ja rohkete värviliste illustratsioonidega. Leidub ka fotosid ikoonidest.

Kogumiku toimetaja, Tartu ülikooli usuteaduskonna doktorant Liina Eek ütles, et tegemist on esimese eestikeelse kogumikuga õigeusust, mida pole välja andnud kumbki Eestis tegutsev õigeusu kirik, vaid akadeemiline asutus.

«Seega pretendeerib kogumik neutraalsusele, mida ei saa alati öelda seni ilmunud õigeusku käsitlevate eestikeelsete raamatute kohta,» lisas ta.

Sarja peatoimetaja, Tartu ülikooli religiooniuuringute vanemteadur Lea Altnurme lisas, et seni on ilmunud üksikuid kraaditöid õigeusu erinevatest aspektidest Eestis ja mitmeid poleemilisi töid erinevate kirikute esindajatelt.

Mitmekülgne pilt

Kogumikus antakse mitmekülgne pilt tänase Eesti õigeusu uurimisseisust. Koostajate hinnangul on see unikaalne, sest Eestis ei ole ühtegi õigeusku nii mitme aspekti pealt puudutavad kogumikku.

Unikaalseks muudab kogumiku seegi, et avaldatud on Toomas Schvaki artikkel õigeusu kiriku lähiajaloost, mille koostamisele andsid oma õnnistuse nii Eesti apostliku õigeusu kiriku kui ka Moskva patriarhaadi Eesti õigeusu kiriku metropoliidid. «See on ajalooline samm ja täiesti pretsedenditu,» tõdes Eek.

Sarja «Mitut usku Eesti» eesmärk on tutvustada Eesti religioosse olukorra uurimist Tartu ülikoolis. Sarja esimene väljaanne ilmus 2004. aastal, teine, kristluse eri, 2007. aastal. Kolmas kogumik, uue vaimsuse eri, anti välja 2014. aastal.

Artiklite autorid on Tartu ülikooli religiooniuuringute, kirikuloo ja kunstiajaloo õppejõud ja doktorandid, Eesti rahvaluule arhiivi, Eesti rahvusarhiivi, Eesti kunstimuuseumi teadurid ning külalisena Kanada Alberta ülikooli professor Jelena Pogosjan.

Esitlus esmaspäeval

Sotsiaal- ja humanitaarteaduslike uurimuste sarja «Mitut usku Eesti» neljanda kogumiku «Valik usundiloolisi uurimusi: õigeusu eri» andis välja Tartu ülikooli kirjastus.

Kõik huvilised on oodatud esitlusele 18. jaanuaril kell 14.15 ülikooli peahoone ruumis 230.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles