Video: teleskoop paljastas kummalise ilmingu - must auk «röhitseb»

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Veekeerise galaktika koos NGC5195 väikegalaktikaga, kus asub «röhitsev» must auk
Veekeerise galaktika koos NGC5195 väikegalaktikaga, kus asub «röhitsev» must auk Foto: Wikipedia.org

USA kosmoseagentuuri NASA ja Texase ülikooli astronoomid avastasid Chandra kosmoseteleskoobi abil, et meie galaktikale Linnuteele võrdlemisi lähedal paiknevast mustast august väljuvad võimsad gaasijoad.

Texase ülikooli teadlane Eric Schlegel viskas nalja, et must auk «röhitseb» pärast sööki, edastab BBC.

«Mustad augud neelavad tähti, gaasi ja teisi kosmilisi objekte. Ilmselt on tegemist mustade aukude söömisjärgse «röhitsemisega»,» muigas teadlane.

Kosmoseteleskoop Chandra tegi mustast august röntgenpilte, millel on näha mitut võimsat gaasijuga, mis viitavad tugevale purskele. Teadlased on juba varem täheldanud, et mustadest aukudest väljub teatud tüüpi lämmastikgaasi, kuid varem ei olnud selle fenomeni kohta selget tõendit.

Schlegel arvates muudab see tähelepanek seniseid arusaamu universumi tekkest ja arengust. Tema arvates oli see ilming universumi «lapsepõlves» laiemalt levinud kui nüüd.

«Röhitsev» must auk asub Jahipenide (Canes venatici) tähtkujus väikeses NGC5195 galaktikas, mis kuulub suuremasse NGS5194 spiraalgalaktikasse, mida tuntakse ka kui Veekeerise galaktika.

Kuigi nimetatud musta auku peetakse Maale üheks lähemal asuvaks, on see siiski 26 miljoni valgusaasta kaugusel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles