Video: «mees, kes tappis Pluuto» leidis uue planeedi

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Astronoom Mike Brown
Astronoom Mike Brown Foto: SCANPIX

USA astronoom Mike Brown on teadlane, kelle uurimisretked viivad päikesesüsteemi äärealadele ja selle tõttu tuntakes teda «mehena, kes tappis Pluuto».

Kümme aastat tagasi leidis California Tehnoloogiainstituudi (Caltech) teadlastemeeskond Pluutost kaugemal Eris nimeks saanud planeeti meenutava objekti, mis on sama suur kui Pluuto, edastab AFP.

Teadlased ei osanud esmalt seda leidu kuhugi liigitada, kuid siis sündis kääbusplaneetide kategooria.

1930. aastal avastatud Pluuto kaotas oma planeedistaatuse 2006. aastal, kuid kui see kosmiline keha oleks leitud alles 2000. aastatel, siis ei oleks ta kunagi saanud planeedistaatust, vaid oleks kohe kääbusplaneediks nimetatud.

Pluuto saatuses mängis tähtsat rolli Brown.

Mike Brown ja ta kolleeg Konstantin Batygin said pärast kahte aastat uuringuid andmed hiigelplaneedi kohta, mis asub meie päikesesüsteemi äärealal ja mille suurus on kümme Maad ja 5000 Pluutot.  

Leidu kutsutakse nüüd «üheksas planeet» ning Browni arvates ei saanud see olla juhus. Suuruse tõttu ei ole tegemist kääbusplaneediga, vaid tõelise planeediga.

Uus planeet leiti matemaatiliste arvutuste abil, kuid selle kohta tuleb veel teleskoopide abil täpsemaid andmeid koguda.

Planeeti ei ole isegi kosmoseteleskoopide abil veel nähtud, selle olemasolu tehti esmalt kindlaks gravitatsioonilise mõju järgi.

Teadlased on aastakümneid otsinud Neptuunist kaugemal asuvaid planeete ning nüüd saadi andmed ühe kohta, millest võib saada Pluuto asendaja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles