Kolleegid mälestavad Linnart Mälli konverentsiga

Risto Mets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Linnart Mäll.
Linnart Mäll. Foto: Lauri Kulpsoo

Neljapäeval kogunevad hiljaaegu lahkunud orientalisti ja humanitaarteadlase Linnart Mälli kolleegid Tartusse mälestuskonverentsile, kus lisaks legendaarse õppejõu meenutamisele tuleb juttu ka rahvaste enesemääramisõigusest ja rahvusluse rollist vaba ühiskonna loomisel.


Konverentsi «Rahvaste õigused» korraldaja, TÜ orientalistikakeskuse teaduri Teet Toome sõnul võib Linnart Mälli kõhklematult nimetada Eesti orientalistika rajajaks. «Konverentsi eesmärk ongi Linnart Mälli rahvuspoliitika ja rahvaste õiguste alase pärandi käsitlemine ja mõtestamine,» ütles Toome pressiesindaja vahendusel.

Kokkusaamise avab Rahvaste Õiguste Instituudi direktor Sven Grünberg, tervitusega esineb Tartu Ülikooli õppeprorektor Martin Hallik. Linnart Mälli pärandist ja tema rollist Esindamata Rahvaste Organisatsiooni loomisel kõneleb orientalist Märt Läänemets. Veel on esinejate hulgas poliitik ja ajaloolane Mart Laar, endine suursaadik Mart Helme, TÜ professor Eiki Berg jpt.

Üritus lõpetab paneeldiskussioon, kus osalevad külalised Burjaatiast, Udmurtiast, Tšetšeeniast jm. Vestluseid juhivad Rahvaste Õiguste Instituudi direktor Sven Grünberg ja TÜ usuteaduskonna professor Tarmo Kulmar. Konverentsi võtab ettekandega kokku riigikogu liige Andres Herkel.

Linnart Mäll (1938-2010) on eelkõige tuntud kui humanitaarteadlane ja orientalist, paljude Ida mõttetekstide tõlkija eesti keelde, TÜ orientalistikakeskuse juhataja ja vanemteadur.

Mäll oli ka Eesti Kongressi ja Eesti komitee ning põhiseaduse assamblee liige, Esindamata Rahvaste Organisatsiooni üks rajajaid ja esimene esimees, Rahvaste Õiguste Instituudi asutaja, Rahvaste õiguste ülddeklaratsiooni üks initsiaatoreid ja autoreid.

Üritus algab 2. detsembril kell 14.15 Tartu Ülikooli peahoones.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles