Stonehenge osutus arvatust nooremaks

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Stonehenge suve pikimal päeval.
Stonehenge suve pikimal päeval. Foto: AFP / Scanpix

Briti arheoloogide viimased analüüsid näitavad, et Stonehenge’i massiivne kiviring võidi Salisbury tasandikule ehitada millalgi 2300. aasta paiku enne Kristust ehk seni arvatust kolmsada aastat hiljem.

 

Radioaktiivsüsinikuproovide põhjal tehtud järeldust peetakse varasematest täpsemaks ning oluliseks sammuks selles suunas, et teada saada, kuidas ja miks müstiline rajatis üldse omal ajal ehitati, vahendas BBC News.

Briti professorite Tim Darvilli ja Geoff Wainwrighti juhtimisel Stonehenge’is teostatud arheoloogiliste kaevetööde tähtsaimaks saavutuseks ongi uus dateering. Lisaks leidsid nad aga enda sõnul ka materjali, mis kinnitab, et suur kiviring oli minevikus ravikeskus.

Teised teadlased on varem arvanud, et Wiltshire'is asuvat monumenti võidi kasutada esiisade pühamuna või päikesevarjutuste kalendrina. Dokumentaalsaadet viimaste uuringute käigus tehtud edusammudest näidatakse juba sel laupäeval programmis BBC Timewatch.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles