Pluuto on kaetud külmunud veega

Aivar Pau
, tehnika.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Külmunud vesi Pluutol
Külmunud vesi Pluutol Foto: WIRED/NASA

USA kosmoseagentuuri NASA värskeim kaart näitab, et kääbusplaneet Pluuto on kaetud külmunud vee paksu kihiga.

Pluuto, mille üks aasta kestab 248Maa oma, pinnalt võib leida lausa jäämägesid. Jää selline rohkus on teadlasele uudiseks, kirjutab Wired.

(foto: NASA)
(foto: NASA) Foto: NASA/REUTERS

Varem tuli teadlastel Pluuto jääoludest aimu saamiseks võrrelda kääbusplaneedi spektraalanalüüse (planeedi pinnalt peegeldunud footonite supp) puhta vee spektraalmalliga. Probleem oli aga selles, et Pluuto pind on külmunud vee kõrval kaetud ka külmunud metaani, lämmastiku, süsinikmonooksiidiga ja need viimased kipuvad märke külmunud veest peitma.

NASA jääuurijad said palju parema pildi olukorrast võrreldes omavahel Pluutost mõne kuus eest möödunud sondi New Horizonsi tehtud kahte ruumilist infrapuna fotot. See võimaldas neil mitteveelist päritolu jää kõrvale lükata.

Fotodel on näha, et külmunud vesi toimib vägagi sarnaselt selle, mis toimub kivimitega Maal – see kuhjub, moodustab mägesid ja orgusid. Teistest ainetest moodustunud jääd on ilmastikuoludele palju vastuvõtlikumad ja haavatavad ka näiteks päikesevalgusest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles