Kuidas suhelda arvutiga käsi kasutamata?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Noor arvutiteadlane tuli mõttele kirjutada programm, mis tuvastab veebikaamera abil silmapilgutused, vaadates mängufilmi «Tuukrikell ja liblikas», kus halvatud mees suutis üht silma pilgutades inimestega suhelda.
Noor arvutiteadlane tuli mõttele kirjutada programm, mis tuvastab veebikaamera abil silmapilgutused, vaadates mängufilmi «Tuukrikell ja liblikas», kus halvatud mees suutis üht silma pilgutades inimestega suhelda. Foto: Kaader filmist

29-aastane poola arvutiteaduse doktor Aleksandra Królak leiutas süsteemi, mis lubab halvatud inimestel kasutada arvutit silmi pilgutades.


Silmapilgutusi tuvastav algo­ritm oli Królaki doktoritöö teema. Projekti kallal töötades hindas ta tundide kaupa vaimse tööga tegelevate inimeste väsimust, analüüsides nende silmapilgutuste muutumist. Samal ajal vaatas ta tõestisündinud loole toetuvat filmi «Tuukrikell ja liblikas» õnnetuse järel halvatuks jäänud mehest, kes suutis liigutada ainult üht silma ja suhtles seda pilgutades haiglaõega, kes luges talle ette tähti ja pani vastavalt pilgutustele kirja terveid kirju.

«Mul tekkis mõte asendada õde arvutiga. Kõigepealt kirjutasin programmi, mis tuvastab veebikaamera abil silmapilgutused. Siis mõtlesin, et miks mitte lisada ekraaniklaviatuur, mis tõstaks tähti üksteise järel esile,» sõnab Królak.

Ühine kirg

See idee pakkus huvi Poola Orange Labsile (Poola Telekomi ehk TP teadus- ja arendusharu) ning üheskoos töötasid nad välja projekti b-Link. Seega sündis lahendus kahe maailma, teadus- ja äriilma koostöös. Koos rühma Łódżi Tehnikaülikooli tudengite ja TP meeskonnaga asus Królak Orange Labsis tööle. Silmapilgutustega juhitava liidese prototüübi alusel lõidki nad kasutajasõbraliku tarkvara, millele andsid nimeks b-Link.

«Puuetega inimestele on väga tähtis võimalus olla ümbritseva maailmaga kontaktis ja sellega suhelda. Näiliselt lihtsad asjad, nagu e-kirja kirjutamine või saatmine, võivad osutuda ületamatuks takistuseks. Meie b-Link võib aga aidata saatuse poolt karmilt koheldud inimestel muuta oma elu veidigi lihtsamaks,» ütleb Orange Labs Polska juht Krzysztof Kozłowski.

B-Linki arendamiseks kulus pool aastat. Projekti meeskond pidi parandama esialgset algoritmi ning kohandama seda kasutajate võimalike vajadustega. Koostöös kahe puuetega inimesi abistava vabaühendusega külastasid Orange Labsi asjatundjad halvatud inimesi, et viia nende peal läbi kasutamiskõlblikkuse hindamise katseid. Katsete tulemused andsid väärtuslikku teavet ja aitasid kohandada süsteemi vastavalt katseisikute soovitustele.

B-Linki peamiseks eeliseks on asjaolu, et see ei nõua tehnilisi oskusi ega keerulist riistvara – piisab tavalisest arvutist ja veebikaamerast. Ainult rakenduse paigaldamiseks ja kaamera ülesseadmiseks on vaja puudeta inimese abi. Seejärel võib aga puudega inimene kasutada programmi juba iseseisvalt.

Sobivalt seadistatud kaamera jälgib pärast kasutaja näo tuvastamist tema silmade asendit ning tunneb ära silmapilgutused. Nii saab kasutaja ainult silmi pilgutades sirvida internetti ja kasutada selliseid programme nagu Wordpad, MS Word ja MS Outlook.

«See projekt on suurepärane näide, kuidas teoreetilisest tööst saab edukalt praktiline rakendus tänu akadeemiliste ja tööstusringkondade koostööle,» lausub Łódżi Tehnikaülikooli meditsiinielektroonika osakonna juht professor Paweł Strumiłło. «Tulevikus võib seda rakendada isegi laiemalt. Võimalused kasutada seda masinate juhtimiseks on tohutud ja väga paljulubavad.»

B-Linkiga sarnanevad süsteemid on praegugi olemas, aga nõuavad kallist või keerulist varustust. Łódżi Tehnikaülikooli ja Poola Telekomi koostöös sündinud programm on ainus omalaadne, mille võib vabalt alla laadida internetist. Seda pakutakse kolmes keeles – poola, inglise ja prantsuse – ning tarkvaraga kaasneb ka põhjalik käsiraamat valitud keeles.

Tasuta ja edasiarendatav

Kõik b-Linki failid ja lähtekoodi leiab aadressilt http://b-link.sourceforge.net. Veel enam,

b-Link pole lihtsalt tasuta, vaid ka avatud lähtekoodiga, mis võimaldab seda edasi arendada kõigil, kel soovi ja oskusi. See on kättesaadav ka TP ja Poola Orange’i veebilehelt ning seni on seda alla laaditud üle 13 000 korra.

B-Link on juba saanud tunnustust nii teadus- ja äriringkondadelt kui ka puuetega inimesi abistavatelt vabaühendustelt. Rakendus võitis kuldmedali 38. Genfi rahvusvahelisel leiutistenäitusel. Poola eratööandjate konföderatsioon Lewiatan tunnustas seda 2009. aastal ühe parema ettevõtte sotsiaalse vastutuse (CSR) projektina. Oktoobris esitleti seda koos maailma teiste innovaatiliste CSR-lahendustega CSR Europe’i konverentsil Marketplace Enterprise.

B-Linki loojad on vaimustuses, et nende rakendus on saanud nii suurepärast vastukaja, aga kõige suuremat rahuldust pakuvad meile lood inimestest, kelle elu see on tõeliselt muutnud: näiteks Mariusz, kes murdis vette hüpates kaela, või üks väike tüdruk, kes pilgutas lause: «Ma tahan jälle luuletusi kirjutada.»

Artikkel ilmub üleeuroopalise projekti Atomium Culture raames, milles osalevad Euroopa kõige autoriteetsemad ülikoolid, ajalehed ja ettevõtted. Loe lisa www.atomiumculture.eu

Loe ka teisi Atomium Culture'i viimaseid artikleid nende veebilehelt:

Plant Foods and Human Health - Researchers in Italy are looking at the healthy and unhealthy compounds in our food

Built to lurk: the regulatory circuit behind stomach bugs

Is Sport Making a Perfect Body? Peak Performance and a Underweight Body – a Double-Edged Sword?

Brakes and throttles in fracture repair: Manipulating bone healing by drugs

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles