Video: Antarktises kaotas jäämäe tõttu elu 150 000 Adeelia pingviini (2)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Adeelia pingviinid
Adeelia pingviinid Foto: SCANPIX

Bioloogide teatel on Antarktise mandril kaotanud elu umbes 150 000 Adeelia pingviini, kuna hiiglaslik jäämägi sulges nende elutsemispaiga merelahe.

Pingviinide massihukkumine leidis aset Commonwealthi lahes asuval Denisoni neemel, kuhu 2010. aastal jõudis Luxemburgist suurem, umbes 2900 ruutkilomeetri suurune jäämägi, edastab The Independent.

Linnud pidid liikuma üle 100 kilomeetri, et toitu leida, kuid suur osa neist kaotas elu.

Pingviinid elavad Ida-Antarktises jääst vaba mere lähedal, kuid jäämägede liikumine sunnib neid aeg-ajalt minema kaugemale toitu otsima.

Austraalia New South Walesi ülikooli andmetel on sealne pingviinikoloonia kahanenud alates 2011. aastast märgatavalt, ulatudes nüüdseks vaevu 10 000 isendini.

Teadlased on Antarktise Denisoni neeme pingviine uurinud üle 100 aasta, kuid nüüd ohustab neid linde järgneva 20 aasta jooksul väljasuremine, eriti veel siis, kui nende asupaigas olev, tähistust B09B kandev hiiglaslik jäämägi ei murene ega liigu ära.

«Denisoni neeme pingviinid võivad järgneva 20 aastaga kaduda, kui B09B jääb asukohta. Selle tõttu tuleb sealset pingviinidekolooniat ja jääolusid pidevalt jälgida,» teatasid pingviiniuurijad.

Wikipedia: Adeelia pingviin (Pygoscelis adeliae) on Antarktise mandril pesitsev lind pingviinlaste sugukonnast ja pingviiniliste seltsist.

Need linnud on mustvalged, eripäraks õrnad valged rõngad silmade ümber. Nende kasv on 30 – 50 sentimeetrit ja nad kaaluvad kuni 4,5 kilogrammi.

Adeelia pingviini samm on teiste pingviinidega võrreldes teistsugune: kohmakas ja küljelt küljele vaaruv.

Liigile andis nime prantsuse maadeuurija Jules Dumont d'Urville oma naise Adélie järgi.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles