NASA avaldas kokkuvõtva video Päikese ühe aasta sündmustest

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Päike
Päike Foto: SCANPIX

USA kosmoseagentuur NASA avaldas väga selge ja detailse video sündmustest, mis leidsid aset Päikesel ühe aasta jooksul.

Kuueminutilisel videol on näha Päikese «elu» 2015. aasta 1. jaanuarist kuni selle aasta 28. jaanuarini.

Päikese video tegi NASA Solar Dynamics Observatory (SDO) satelliit ja see koosneb ultraviolettkiirguse erinevatel lainepikkustel tehtud kaadritest.

2010. aastal kosmoses tööle hakanud SDO satelliit jälgib Päikest ööpäev läbi. 393 päeva jooksul tegi see instrument Päikesest iga 12 sekundi järel pildi kümnel erineval lainepikkusel.

Videol on Päikest näha kogu aeg muutumas, kuna pika aja jooksul toimunu on mahutatud märgatavalt lühemasse aega. Sellest hoolimata saadi üsna hea ülevaade, mis Päikesel aasta jooksul aset leidis.  

SDO satelliit liigub ümber Maa kiirusega 11 000 kilomeetrit tunnis, Maa omakorda liigub ümber Päikese kiirusega 108 000 kilomeetrit tunnis.

Astronoomid kasutavad SDO tehtavaid fotosid Päikese uuringutes, kaasa arvatud selle kosmilise keha elektromagnetvälja ja plasma, milles seni on palju mõistatuslikku, uuringutes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles