Tartu Ülikool seadis üles teaduspreemiate kandidaadid

Kadri Ratt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mullused riigi teaduspreemiate, F.J. Wiedemanni keeleauhinna, spordi - ja kultuuripreemiate laureaadid.
Mullused riigi teaduspreemiate, F.J. Wiedemanni keeleauhinna, spordi - ja kultuuripreemiate laureaadid. Foto: Peeter Langovits

Tartu Ülikooli nõukogu otsustas tänasel istungil esitada vabariigi teaduspreemiate kandidaatideks kokku 16 teadlast.

Pikaajalise tulemusliku teadus- ja arendustöö eest esitati teaduspreemia kandidaatideks emeriitprofessorid Vladimir Hižnjakov, Ülo Lepik ning Heidi-Ingrid Maaroos.

Eelneva nelja aasta jooksul valminud ja avaldatud parimate teadustööde eest esitati kandidaatideks täppisteaduste valdkonnas emeriitprofessor Gennadi Vainikko uurimuste tsükli «Südamlikud Volterra integraalvõrrandid» eest, keemia ja molekulaarbioloogia valdkonnas juhtivteadur Ilmar Koppel ja professor Ivo Leito uurimuste tsükli «Kasvupiiride murdmine superhapete ja superaluste keemias» eest ning professor Jaanus Remme uurimuste tsükli «Ribosoomide biogenees bakterites» eest.

Arstiteaduse valdkonnas esitati preemia kandidaadiks vanemteadur Eduard Maron uurimuste tsükli «Paanikahäire teket ja kulgu mõjutavad neurobioloogilised tegurid» eest.

Geo- ja bioteaduste valdkonnas kandideerivad professor Toomas Tammaru ja vanemteadur Tiit Teder uurimuste tsükli «Kvantitatiivsete tunnuste evolutsiooniline ökoloogia: putukad mudelobjektidena» eest ja vanemteadur Olev Vinn uurimuste tsükli «Lubiskeletti moodustavate anneliidide biomineralisatsiooni evolutsiooniline ja ökoloogiline tähendus» eest.

Põllumajandusteaduste valdkonnas kandideerib vanemteadur Asko Lõhmus uurimuste tsükli «Metsakasvatuse ökoloogilise säästvuse edendamine» eest.

Sotsiaalteaduste valdkonnas esitati kandidaatideks professor Andres Kasekamp uurimuste tsükli «Balti riikide poliitilised arengud» eest ja professor Tiit Tammaru uurimuste tsükli «Rahvastikurühmade linnastumine, eeslinnastumine ja vastulinnastumine» eest ning humanitaarteaduste valdkonnas professor Tarmo Kulmar uurimuste tsükli «Varatotalitaarne riik ja vanaaja ühiskonnad» eest ja professor Valter Lang Eesti ja Baltimaade pronksi- ja rauaaega käsitleva uurimuste tsükli eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles