Satelliidid hakkavad merehoovuste magnetvälja uurima

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Talvine Läänemeri.
Talvine Läänemeri. Foto: Malle Elvet

Euroopa teadlastel on kavas hakata magnetvälja mõõtmiste põhjal ookeanivete liikumist jälgima, selleks lennutatakse aastal 2012 orbiidile kolm ülitundlike magnetvälja-mõõteseadmetega varustatud satelliiti koondnimega Swarm.

Maailmamerd mööda voogav soolane vesi tekitab Maa magnetvälja suhtes liikudes elektrivälja, elektriväli aga omakorda uue magnetvälja, seda nähtust on varemgi mõõdetud, aga uute satelliitidega on kavas teha senistest palju täpsemaid mõõtmisi, vahendas ERR Uudised rahvusringhäälingu teadusportaali.

Loodetavasti saadakse seeläbi täpsem ettekujutus ka hoovuste liikumisest, millel omakorda on suur mõju maakera kliimale, ookeanides liigub ringi suurtes kogustes soojusenergiat ja see mõjutab mõistagi ka atmosfääris toimuvat.

Suurt osa Maa magnetväljast hoiab ülal vedela raua ringivoolamine maakera tuumas, peale selle mõjutavad magnetvälja aga veel paljud tegurid, näiteks kivimites sisalduvad magnetilised mineraalid.

Swarm-satelliidid mõõdavad kõiki neid komponente, ja on üsna keeruline sellest summaarsest väljast kätte saada just see merevee voolamisest tingitud osis, arvutisimulatsioonid annavad lootust, et mitme satelliid abil on see siiski võimalik, ehkki soolase vee loodud magnetväli on terviklikust väljast umbes 50 tuhat korda nõrgem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles