Helsingi Ülikooli rektor kaitseb teadlaste vabadust

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil on Helsingi Ülikooli peahoone..
Pildil on Helsingi Ülikooli peahoone.. Foto: Peeter Langovits.

Helsingi Ülikooli rektor ei kritiseeri skandaalse dotsendi Johan Bäckmani viimase aja väljaütlemisi Eesti vastu, põhjendades seda vajadusega kaitsta teadlaste uurimisvabadust.

 

«Ülikooli teadustöö peaülesandeks on otsida tõde ja uut teavet. Teadustöö põhilähtekohad, kriitilisus ja loovus, eeldavad uurimise ja õpetamise vabadust, mis laieneb ka ülikooli üksikutele uurijatele ja õppejõududele,» märkis rektor Thomas Wilhelmsson vastuses Eesti ja Soome ühiskonnategelaste avalikule kirjale.

Wilhelmsson tõdes, et sellest tingituna ei saa ülikool sekkuda teadlaste esitatud väidetesse ja uurimistulemustesse ega võtta nende osas seisukohta. Ta lisas, et õpetamise ja uurimise vabadust ka ülikoolist välja jäävate tahkude suhtes tagab ülikooli autonoomia.

Teadlaste uurimistulemuste ja -teeside tõelevastavuse ja tõsiseltvõetavuse üle otsustamine on aga rektori hinnangul kodumaise ja rahvusvahelise teaduskogukonna ülesanne. Kui töö käigus on rikutud uurimiseetika põhimõtteid, siis tuleb asja selgitada vastavate juhtnööride kohase menetlusega, leidis ta.

Helsingi Ülikoolis on dotsentide ametissemääramisel aluseks kandidaadi teaduslik pädevus ja õpetamisoskus, õpetuse taseme kontroll on aga teaduskonna ja instituudi ülesanne, rõhutas rektor.

Helsingi Ülikoolile on tema kinnitusel Eesti iseseisvus väga positiivne asi ning seal nähakse selle märgatavat mõju ülikoolide suhete arenemisel praegusele tasemele. 

 

  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles