Teadlased suudavad jõulupuul okkaid säilitada 87 päeva

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nulg.
Nulg. Foto: SCANPIX

Praegu tuleb jõulupuu tuppatoojal leppida sellega, et vaibale pudenevad okkad ja et kolmekunikgapäevaks on võra paljas. Tulevikus võib see aga olla teisiti, sest teadlased väidavad, et suudavad jõulupuul okkaid säilitada koguni 87 päeva.

Sellise julge väite aluseks on katsed, mida tegid Lavali Ülikooli ja Nova Scotia põllumajanduskolledži teadlased, vahendas Labnews.co.uk.

Esimeses katsed panid nad panid palsamnulu oksad veega täidetud anumates kasvukambrisse. Kümne päeva pärast hakkasid oksad tootma etüleeni ja kolme päeva pärast hakkasid okkad pudenema. 40 päeva pärast oli oksast järel vaid roots.

Teises katses töötlesid teadlased oksi kemikaalidega, mis takistaksid etüleeni tootmist, ja tulemuseks oli, et ühe kemikaali puhul püsisid okkad oksal 73 päeva ja teise puhul lausa 87 päeva.

«40. päeval olid töödeldud oksad ikka rohelised, õrnad ja värske välimusega, töötlemata okstelt olid samaks ajaks praktiliselt kõik okkad maha langenud,» selgitas katse tulemusi uuringu üks kaasautoreid Steeve Pépin.

Pépin avaldas lootust, et nende avastus võib oluliselt mõjutada jõulupuude kasvatajate elu. Näiteks on üks katses kasutatud kemikaalidest gaasiline ja sellega saaks puid töödelda transpordi ajal, näiteks laevades või veokites. Teist kemikaali, mille tulemused olid isegi paremad, on võimalik lahustada vees ja seda saaksid inimesed lisada puud toas toitvale veele.

Järgmiseks sammuks uurimuses on tõestada, et kemikaalid suudavad tõepoolest värskena hoida ka kogu puu, mitte ainult üksikuid oksi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles