Naised vajavad rohkem und kui mehed, kuna nad on rööprähklejad

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Ühendkuningriigis Loughborough ülikooli uneuurimiskeskuses tehtud uuringu kohaselt vajavad naised rohkem und kui mehed, kuna naiste aju ehitus on keerulisem ja nad on rööprähklejad. 

Uuring näitas, et naiste une pikkus peaks meeste omast olema keskmiselt 20 minutit pikem, edastab The Telegraph.

Uneuuringus osales 201 keskealist meest ja naist, kelle aju skaneeriti, une pikkust ja magamisharjumusi kaardistati.

Ilmnes, et naised vajavad pikemat magamisaega, kuna nende ajutöö on  keerulisem ja nad teevad päeva jooksul mitut tegevust korraga, samas kui mehed keskenduvad korraga ühele tegevusele.

«Une tähtsaimaks ülesandeks on anda ajule puhkust ja võimaldada sel organil värskeneda. Süvaune ajal ajukoor, aju osa, mis tegeleb mälu, keele ja mõtteprotsessidega, eemaldub  aistingutest ja läheb puhkerežiimile,» selgitas aju-uurija Jim Horne.

Mida enam päeva jooksul aju kasutatakse, seda enam aju vajab puhkust ja taastumisaega.

«Naistel on harjumus ja ka bioloogiline eeldus teha päeva jooksul mitut asja korraga, seega on nende ajutöö intensiivsem kui meestel. Selle tõttu on naiste magamisvajadus meeste omast suurem,» jätkas uurija.

Meeste seas moodustavad erandi need mehed, kes teevad keerulist tööd, kus tuleb pidevalt midagi muuta, ümber kujundada, otsuseid langetada ja kiirest mõtteprotsessi. Need mehed vajavad võrreldes ülejäänud meestega pikemat uneaega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles