Video: asteroid tekitas Jupiteril võimsa plahvatuse?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jupiter
Jupiter Foto: SCANPIX

Midagi suurt langes Jupiterile ja seda jäädvustasid kaugel Maal kaks tegelast teineteisest sõltumatult.

Kaks amatöörastronoomi panid nii teadlased kui astronoomiahuvilised oma videotega mõistatama, mis objekt jõudis Jupiterile ja seal plahvatuse tekitas, edastab foxnews.com.

Üks fenomeni tunnistajatest oli Austrias Modelingis elav Gerrit Kernbauer, kes kasutas 17. märtsil Jupiteri jälgimiseks teleskoopi Skywatcher Newton 200/1000, tehes video.

Austerlase sõnul ei olnud nähtav täiesti selge, kuid Jupiteril toimus midagi erakordset, oletatavalt valgussähvatus või plahvatus.

Kernbaueriga samal ajal vaatles Jupiteri Iirimaal Swordis elav John McKeon, kes samuti märkas sellel planeedil heledat objekti. Ka tema tegi nähtust video.

McKeon pani Youtube´i video üles ilma pikema selgituseta, Kernbauer seevastu esitas oma teooria, mis objektiga tegemist olla võis.

«Minu nägemuse kohaselt oli see kas asteroid või komeet, mis sisenes Jupiteri atmosfääri ja põles seal ära või langes allapoole, kus on heelium ja plahvatas,» teatas austerlasest amatöörastronoom.

Astronoom Phil Plaiti arvates võis tegemist olla umbes kümnemeetrise diameetriga kosmilise objektiga.

Ta lisas, et objekt ei olnud suur, kuid kokkupõrge või atmosfääris toimunud plahvatus oli tõenäoliselt võimas selle tõttu, et objekt liikus väga kiiresti.

«Tõenäoliselt tabas objekt Jupiteri viis korda suurema kiirusega kui see oleks Maa tabamisel olnud. Samuti tekkis sellest 25 korda suurem energiahulk kui see oleks Maal tekkinud,» teatas astronoom.

Astronoom tõi näiteks Venemaale Tšeljabinskisse 2013. aastal langenud 19-meetrise asteroidi, mis Maa atmosfääris lagunes ja selle plahvatus vastas 500 000 tonnile TNTle.

Plaiti sõnul tuleb 500 000 korrutada 25 ja siis on arusaadav, miks see plahvatus hoolimata objekti väiksusest Maal näha oli.

Jupiter on meie päikesesüsteemi kõige suurem planeet, koosnedes peamiselt heeliumist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles