Vask hävitab baktereid ja viiruseid

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üks eurosent on vasest
Üks eurosent on vasest Foto: SCANPIX

Briti Southamptoni ülikoolis tehtud uuringu kohaselt hävitab vask baktereid ja viiruseid ehk sel metallil on antibakteriaalsed omadused.

Selle tõttu soovitavad nad vasest ukselink avalikesse kohtadesse nagu haiglad ja kontorid, kus võib ohtlikke baktereid ja viiruseid olla, edastab Yle.

Vase kahjulikke organisme hävitavad omadused olid teada juba iidses Roomas, kus arstid kasutasid vasesulfaati haavade puhastamiseks ning vasetükke pandi vette, et see puhastuks.

Vasest veetorud olid kasutusel veelgi varem Vana-Egiptuses.

Uuring näitas, et vask aitab takistada ohtliku, metitsilliinile resistentse Staphylococcus aureus´e ehk  MRSA bakteri levimist. Vask oleks eriti kasulik haiglate palju katsutavatel pindadel nagu näiteks ukselingid, lülitid, trepi käepidemed, lauaplaadid, voodi metallosad, liftinupud ja vastuvõturuumis olevad objektid.

Katsed paljastasid, et MRSA bakterid hukkusid vaskpinnal vaseioonide ja happe mõjul.

«Vask lämmatab bakterid ja toob kaasa nende surma,» teatas uuringut juhtinud Sarah Warnes.

Southamptoni ülikooli varasema uuringu kohaselt saab vasega takistada ka koroonaviiruse levikut. Koroonaviirused tekitavad respiratoorseid haigusi nagu SARS, mis on äge respiratoorne sündroom ja MERS, mis on respiratoorse sündroomiga Lähis-Ida koroonaviirus.

Uuringu kohaselt hukkusid vasepinnal olnud viirused vähem kui kahe tunniga. Kontrollviirused, mis ei olnud vasel, jäid nakkusohtlikuks mitmeks ööpäevaks.

Veel on teada, et vask takistab ka noroviiruse ja kolibakteri levikut.

Vask on metall, mida hakati kasutama umbes 10 000 aastat tagasi, seda on kerge töödelda.  Selle värvus varieerub kollasest tumepunaseni.

Inimkonna varasemal perioodil, pronksiajal oli vask väga tähtis, kuna vase ja tina sulamist sai pronksi, millest valmistati ehteid, raha relvi, majapidamistarbeid ja muud.

Vase sisaldus joogivees ei tohi ületada 2 mg/l, kuigi vasepuudus joogivees on samuti suur puudus. Vase kuhujumine organismis võib kaasa tuua aju- ja maokahjustused.

Teada on, et 30 grammi vasksulfaati on inimesele surmav kogus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles