Video: NASA pingutab, et päästa Kepleri kosmoseobservatoorium

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NASA kunstniku joonistus Kepleri kosmoseobservatooriumist
NASA kunstniku joonistus Kepleri kosmoseobservatooriumist Foto: SCANPIX

USA kosmoseagentuur NASA pingutab, et päästa Maa-tüüpi planeetide otsimisega tegelev Kepleri kosmoseobservatoorium, mis on meie planeedist umbes 120 miljoni kilomeetri kaugusel.

Kepleril, mis on leidnud umbes 5000 eksoplaneeti, tekkis möödunud nädalal tehniline rike ja käivitus hädasüsteem, edastab foxnews.com.

Viimane tavapärane side selle observatooriumiga oli 4. aprillil ja siis tundus kõik korras olevat.

Möödunud neljapäeval aga märkasid NASA Kepleri programmi esindajad tõrget vahetult enne seda, kui uurimisalus pidi suunduma Linnutee seni läbikammimata ossa planeete uurima.

Kepleri eesmärgiks on leida Maad meenutavaid eksoplaneete, mis on oma tähest umbes sama kaugel kui Maa on Päikesest. Samuti otsib see alus ebatavalisi planeete ja tähesüsteeme.

Kepleriga on ka varem tehnilisi tõrkeid ette tulnud, kuid need on saadud parandatud.

2009. aastal välja saadetud aluse ametlik missioon lõppes juba 2012. aastal, kuid teadlased pikendasid ta missiooni, kuna alus oli töökorras. Kuna Kepler on Maast aina kaugemale liikunud, siis on probleemide jälile raskem jõuda ja neid parandada.

«Ainuüksi valguse kiirusel liikuva signaali jõudmiseks Maalt Keplerini ja sealt tagasi kuluks 13 minutit. Meie eesmärgiks on hoida see uurimisalus niikaua töökorras kui võimalik,» teatas NASA kosmoseuuringute keskuse esindaja Charlie Sobeck.

NASA teatel on Kepler leidnud umbes 5000 eksoplaneeti, millest  enam kui 1000 on uuritud lähemalt.

Kepleri kosmoseobservatoorium sai nime 17. sajandi saksa astronoomi ja matemaatiku Johannes Kepleri järgi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles