Teadlased uurisid, miks Freddie Mercuryl oli «jumalik» hääl

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Queeni lugu «We Are the Champions» (1977) oli 1994. aasta jalgpalli MMi ametlik teemalgu, ent spordiga seoses on esitatud seda ilmselt lugematu arv kordi.
Queeni lugu «We Are the Champions» (1977) oli 1994. aasta jalgpalli MMi ametlik teemalgu, ent spordiga seoses on esitatud seda ilmselt lugematu arv kordi. Foto: SCANPIX

Austria Viini ülikooli teadlased uurisid, miks ansambli Queen lauljal Freddie Mercuryl oli «jumalik» hääl, mis kuulajatele niinimetatud kananaha tekitas.

Mercury oli Queeni laulja üle kahe aastakümne kuni oma surmani 1991. aastal, edastab Discovery News.

Teadlased eesotsas Christian Herbstiga analüüsisid albumit «Freddie Mercury: The Solo Collection»  ja veel 23 Queeni plaati. Uuriti läbi ka rida Mercuryga tehtud intervjuusid, et ta häält paremini tundma õppida.

Lisaks salvestati Mercury laulmisstiili imiteerinud laulja esinemine.

Mercury rääkimisviis viitas, et ta on bariton ning vajadusel saab ta kuuldavale tuua kõrgeid helisid. Samuti leiti ta häälest subharmooniline vibratsioon, mille abil ta tegi oma kuulsat «korinat».

«Hääle ebatavalisus ja selle erakordne vibreerimine tegid Freddie Mercuryst «jumaliku» ja särava laulja,» teatas Herbst.

Väidetavalt suutis Mercury laulda nelja oktaavi ulatuses, kuid kuna sellele ei keskendutud, siis seda ei uuritud, kuid seda ei saa ka välistada.

Teadlaste sõnul oli Mercury oma suu ja kõri ebatavalisest ehitusest teadlik ja oskas kasutada neid organeid muusika tegemiseks, tuues esile lummavaid ja kuulama panevaid harmoonilisi helisid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles