Austraalias leiti viie miljoni aasta vanune «tapjavaala» hammas

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kunstniku joonistus eelajaloolisest võidisvaalast ja tema saagist
Kunstniku joonistus eelajaloolisest võidisvaalast ja tema saagist Foto: SCANPIX

Austraaliast Melbourne`ist Beaumarise lahe äärest leiti viie miljoni aasta vanune fossiilne «tapjavaala» hammas.

Oletatakse, et 30-sentimeetrine hammas kuulus eelajaloolisele võidisvaalale ehk kašelotile, kes jahtis endast väiksemaid vaalu ja kalu, edastab  news.com.au.

«Kui selle hamba leidsin, ei uskunud ma oma silmi ja istusin maha, et end koguda. Sain aru, et tegemist on tähtsa fossiiliga ja see peab jõudma uudistesse,» sõnas austraallane Murray Orr, kes hamba leidis.

Victoria osariigi loodusteadlase Erich Fitzgeraldi sõnul elas suure hamba omanik pleistotseenis, ta oli umbes 18 meetrit pikk ja kaalus 40 000 kilogrammi.

Pleistotseen vastab ajavahemikule 2 588 000–11 500 aastat tagasi.

Tegemist on hambaga, mis on suurem tänapäeva kašeloti ja isegi kunagise eelajaloolise kiskja Tyrannosaurus rex´i hammastest.

See eelajaloolise võidisvaala hammas on esimene selline, mis on leitud väljapool Põhja-ja Lõuna-Ameerikat.

Teadlase Erich Fitzgeraldi sõnul on Beaumarise lahe äärne fossiiliderikas ala, kust varasemal ajal on samuti leitud mitmeid ebatavalisi eelajaloolisi bioloogilisi objekte.

Austraaliast on leitud lisaks võidisvaala hambale ka eelajalooliste molluskite, kaheksajalgade ja merekilpkonnade fossiile.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles