10-aastane Kanada tüdruk avastas supernoova

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kathryn Gray oma isa teleskoobiga.
Kathryn Gray oma isa teleskoobiga. Foto: SCANPIX

Kanadas elav 10-aastane tüdruk sai maailma noorimaks supernoova avastajaks.

Supernoova on oma arengu lõppjärku jõudnud täht, mille plahvatuse tagajärjel tähe heledus kasvab hetkeliselt miljoneid kordi, vahendab BBC News.

Avastuseni jõudis tüdruk üleeile oma isale saadetud fotosid uurides, mis olid tehtud harrastusobservatooriumis. Äsja avastatud supernoova, mis sai nimeks 2010lt, asub galaktikas UGC 3378, mis on maast 240 miljoni valgusaasta kaugusel Camelopardalise tähtkujus.

«Olen väga põnevil, see on väga hea tunne,» ütles Kathryn Gray nime kandev tüdruk oma leiust rääkides.

Tüdruku amatöörastronoomist isa aitas tal avastuseni jõuda, kontrollides teadaolevate supernoovade nimekirja ja praakides välja asteroidid. Kanada kuninglik astronoomiaühing teatas, et leidu kinnitas sõltumatu astronoom, misjärel see ametlikult registreeriti. Ühing avaldas heameelt, et nii noor neiu astronoomiast vaimustub.

Supernoovade avastamiseks tuleb läbi vaadata vanu fotosid tähistaevast ja võrrelda neid uute piltidega. Kaugel asuvaid supernoovasid uurides on võimalik hinnata universumi vanust ja suurust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles