Video: 2400-aastane skeletimosaiik: Ole õnnelik, naudi elu

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
2400-aasta vanune mosaiik
2400-aasta vanune mosaiik Foto: Youtube

Türgi arheoloogid leidsid Hatay provintsist 2400-aastase mosaiigi, millel on kujutatud skeletti, juures targad sõnad: «Ole õnnelik, naudi elu»

Antiikajal oli seal Kreeka-Rooma linn Antiookia, tänapäeval Antakya, kus on Türgi suurim iidsete mosaiikide kogu, edastab Daily Mail.

Paljud neist mosaiikidest näevad välja nagu tänapäevased reklaamplakatid, millel on mõtteterad või hüüdlaused.

Antookia asutas ja nimetas oma isa Antiochose järgi Seleukiidide riigi rajaja Seleukos I Nikator umbes 300 eKr. Piiblis on linna nimi Antiookia (ladina Antiochia, kreeka Ἀντιόχεια).

Türgi Hatay provintsi tuntakse eelkõige Rooma impeeriumi ajastu mosaiikidest, mis pärinevad 3. sajandist eKr kuni teise sajandini pKr.

Luukeremosaiik on osa suuremast mosaiigist, milles on kujutatud ka toogat kandvat elavat inimest ning see mosaiik asus iidse villa söögitoas.

Elurõõmsat skeletti on näha lamamas padjal ja tal on käes anum joogiga, mille ta tõstab kellegi terviseks.

Türgi arheoloogi Demet Kara hinnangul on tegemist ainulaadse mosaiigiga, kuna tavapäraselt skelette eluruumide põrandakaunistustes ei kujutatud. Maailmas on teada veel üks selline Itaaliast Pompeist.

Juba iidsed roomlased armastasid tarkuseteri ja aforisme, millest osad olid tõsised, osad aga humoorikad. Pompeis on seni väga populaarne mosaiik Cave Canem ehk ettevaatust, koer.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles