TTÜ hakkab miljoni euro eest arvuteid usalduslikumaks muutma

Riin Aljas
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Peeter Langovits

Arvutiteadlased said toetusraha, et parandada nanoelektroonikal põhinevate arvutisüsteemide usaldusväärsust kosmosetehnoloogias ja transpordis. 

Selliseid arvutisüsteeme rakendatakse pea igal elualal, kuid projektis keskendutakse peamiselt transpordi- ja kosmosevaldkonna probleemidele. Projekti Tutorial rahastab Euroopa Liit Horisont 2020 Twinning meetmest.

«Projektis Tutorial on ühendatud kauge ja lähedane – kosmosetehnoloogiad ning autode arvutisüsteemid. Nii kosmoses kui ka autodes on vajalik, et tehnoloogia oleks usaldusväärne, täpne ja töökindel,» ütles Projekti juht, TTÜ arvutitehnika instituudi professor Jaan Raik. TTÜ arvutitehnika instituudi teadlased teevad koostööd Saksa kosmosekeskusega DLR, et kosmosemissioonide jaoks töökindlamaid arvutiarhitektuure luua. Mõne aja eest sai Eesti ka Euroopa kosmoseagentuuri liikmeks. Koos Hollandi Delfti Tehnikaülikooli teadlastega keskenduvad TTÜ-lased aga uute nanolektroonika tehnoloogiate uurimisele ning koos Itaalia Torino Polütehnilise Instituudiga otsitakse lahendusi turvalisuse tõstmiseks autode arvutisüsteemides.

Projekti käigus korraldatakse arvutitehnika alal kaks rahvusvahelist teaduskonverentsi ning kolm suvekooli. Samuti toimub koostööpartnerite teadlasvahetus. «Tutorial tähendab TTÜ jaoks eelkõige Euroopa tippteadlaste visiite meile ning meie teadlaste külaskäike juhtivatesse laboritesse. Neid tegevusi rahastatakse kokku tervelt 75 kuu ulatuses. See on märkimisväärne panus Eesti IT-teaduse arengule. Lisaks rahastab projekt rahvusvahelisi suvekoole, mille eesmärk on maailma arvutiteaduse suurnimede loengute toomine meie doktorantide ja magistrantideni, » rääkis Raik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles