Miks labradorid paksuks lähevad?

Riin Aljas
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Labradoridele meeldib süüa, suuresti aga seetõttu, et nad ei tea kui paksud nad parasjagu on.
Labradoridele meeldib süüa, suuresti aga seetõttu, et nad ei tea kui paksud nad parasjagu on. Foto: Christian Vieler-Kircher/Caters News Agency

Labradoridele meeldib süüa, sest teatud geenivariandi puudumise tõttu ei tunneta nad oma keharasva. 

Nimelt on labradoridel ülekaalulisust soodustav geenivariant, mis kontrollib seda, kuidas meie aju näljale ja täiskõhutundele reageerib, kirjutasid Cambridge ülikooli teadlased eile ajakirjas Cell Metabolism avaldatud tulemustes. Teadlaste sõnul pakub see uut infot ka inimeste rasvumisepideemia uurimiseks.

Koerte ülekaalulisus on tegelikult suur probleem, sest jõukamates riikides on juba kaks kolmandikku koeri  ülekaalulised. Sealjuures kipuvad labradorid teistest koertest enam üle sööma.

Uuringus vaatlesidki teadlased 300 labradori ning leidsid geenivariandi POMC, mis oli ülekaalulisuse, kaalu ja isuga tugevalt seotud – selle geeniga koerad olid keskmiselt kaks kilo raskemad.

«Avastasime, et osa koeri läheb paksuks, sest neil on ajust puudu geen, mis ütleks neile kui palju rasva nende keha mahutab. Labradorid ei tea kui palju rasva neil on ja nii nad muudkui söövad, et paksemaks saada,» selgitas üks uuringu autoreid, Cambridge ülikooli geneetik Giles Yeo BBC-le.

Samal ajal uurisid nad aga ka teisi koeratõuge – alates pisikeste Shih Tzusidest kuni suurte Taani dogideni – ent selliseid geene nende puhul ei avastatud.

Sealjuures leidus POMC geenivarianti aga kõige rohkem just abikoera ametit pidavate labradoride hulgas. Uuringu autorid usuvad, et põhjus võib peituda selles, et abikoerte puhul on oluline kriteerium treenitavus. Et aga treenimise käigus premeeritakse koeri just toiduga, võisid sellele hästi reageerida just ülesöömist soodustava geenivariandiga koerad. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles