Kliima soojenemine jätab juba sajandi lõpus 500 miljonit inimest koduta

Riin Aljas
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juba praegu peavad oma kodust põgenema tohutu arv Lähis-Ida elanikke. Tulevikus suureneb see arv aga kliimapagulaste tõttu veelgi.
Juba praegu peavad oma kodust põgenema tohutu arv Lähis-Ida elanikke. Tulevikus suureneb see arv aga kliimapagulaste tõttu veelgi. Foto: Raad Adayleh/AP

Isegi kui kliimasoojenemise kiirust suudetakse pidurdada, on osa Lähis-Idas ja Aafrikas asuvate alade jaoks liiga hilja. 

2016. aastat peetakse juba praegu viimaste aastasadade kõige kuumemaks aastaks ja kogu maakera muutub pidevalt soojemaks. Hiljuti ajakirjas Climatic Change avaldatud uuring näitas aga, et isegi kui rahvusvaheliselt suudetakse kliima soojenemise kiirust pidurdada on teatud Lähis-Ida ja Põhja-Aafrika alade jaoks juba liiga hilja, sest seal avaldub kliima soojenemine eriti just kuumadel suvekuudel.

Sealjuures vaatasid teadlased Lähis-Ida ja Aafrika olukorda nii juhul, kui praeguse kokkuleppe järgi suudetakse kasvuhoone gaaside mõju vähendada, aga ka siis, kui kõik jätkub vanaviisi. Selgus, et sealsete elanike jaoks suuresti vahet ei ole, igal juhul on osas paikades võimatu elada.

Kui seni on selle piirkonna keskmine suvetemperatuur olnud umbes 43 °C, siis sajandi keskpaigaks võib see tõusta umbes 46 kraadi lähedale ja sajandi lõpuks juba 50 kraadini. Ka öösel ei lange kuumus kunagi alla 30 kraadi ning kuumalaineid hakkab esinema kümme korda rohkem kui praegu.

Kui veel kuni 2005. aastani tuli ülikuumi päevi ette umbes 16 korda aastas, siis 2050 aastaks suureneb see arv teadlaste ennustuste kohaselt 80ni ning sajandi lõpuks juba 118ni. Seesugune kuumus, muudab tavaelu võimatuks ning ilma kuumenemine võib kolimist tähendada ligi 500 miljonile inimesele.

Põhjus, miks just seal eriti kuumaks läheb, peitub kõrbedes. Kõrbed muudavad nagunii kuuma ilma veel kuumemaks, sest kõrbega kaetud maapind ei suuda end maha jahutada.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles