Kosmosest hakatakse jälgima ka ajaloolisi vaatamisväärsusi

Riin Aljas
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Süüria iidne linn Palmyra.
Süüria iidne linn Palmyra. Foto: VASILY MAXIMOV/AFP

Radarisatelliidid kaardistavad Maa liikumised, mis võivad UNESCO maailmapärandi objekte kahjustada. 

Prothego-nimeline projekt kestab kaks aastat ning selle eesmärk on luua geoloogiliste muutuste andmebaas, mida ÜRO ja riikide valitsused saaksid UNESCO maailmapärandi säilitamiseks kasutada. Uurimisrühm kasutab kahe Euroopa Kosmoseagentuuri radari vahendusel kinnipüütud pilte ning juba praeguseks on andmeid viimase 20 aasta kohta.

«Esmalt uurime viimase 20 aasta jooksul kogutud andmeid, mõistmaks, kuidas on geoloogilised protsessid ajalooväärtuslikke paiku mõjutanud. Projekti lõpus tahame aga UNESCO-le luua atlase või juhise, kuidas radaripilte ajalooliste paikade jälgimiseks kasutada,» rääkis BBC-le üks projekti juhtidest, dr Francesce Cigna. Radari kaudu saadud materjal on nii täpne, et selle põhjal saab tuvastada isegi paarimillimeetrised liikumised.

Peamiselt ohustavadki ajaloolisi paiku maavärinad, vulkaanipursked, maalihked, maa vajumine ja ranniku erosioon. Osa mõju võib tekkida kohe, ent sageli toimuvad muutused pigem pikaajaliselt. Ehkki suurem osa kahju tekib looduslikul teel, võib inimtegevus seda võimendada. 

Nii on Veneetsias maa vajumist kiirendanud põhjavee kasutus, Londonis on aga mitmeid UNESCO maailmapärandisse kuuluvad ehitisi mõjutanud maa alla ehitatud tunnelid. 

Lisaks üldisele andmekogumisele teevad teadlased nelja paiga kohta ka eraldi detailse analüüsi, mille põhjal hakatakse hiljem uurima ka teisi paiku. Nelja hulka kuuluvad Rooma ajalooline kesklinn, Khirokitia arheoloogiline ala Küprosel, Ahambra kindlus Hispaanias ning Derwent Valley industriaalajastu kompleks Suurbritannias.

Lisaks olemasolevale andmetele koguvad kosmosesse lennutatud satelliidid pidevalt uut infot, mida tulevikus kasutada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles