Foto: SpaceX suutis taas kosmoseraketi «saba ees» ujuvplatvormil maandada

Aivar Pau
, tehnikaajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Falcon 9 maandus taas edukalt ujuvplatvormile
Falcon 9 maandus taas edukalt ujuvplatvormile Foto: SpaceX

Elon Muski kosmosetehnoloogiakontsernil SpaceX õnnestus täna varahommikul lühikese aja jooksul maandada taas edukalt meres ujuvale platvormile oma kanderakett Falcon 9.

Tegemist on SpaceX-i kolmanda eduka sellise katsega, neist kahel viimasel on rakett ka püsti jäänud.  Ettevõte on seega tõestamas, et kosmosesse satelliite ja miks mitte tulevikus rahvusvahelisse kosmosejaama varustust toimetavaid kanderakette on võimalik korduvkasutada, mitte lasta neil kosmoseprügiks muutuda ja ka suuri kulutusi põhjustada.

Seekordse missiooni eesmärgiks oli toimetada Maast väga kaugel asuvale orbiidile Jaapani sidesatelliit. SpaceX oli missiooni kaugusele viidates varem hoiatanud, et raketti võib oodata atmosfääri sisenemisel suure kiirus tõttu ülekuumenemine.

SpaceX-i asepresidendi Hans Koenigsmanni sõnul plaanib ettevõtte ka järgmised kanderaketid maandada just merel asuvale platvormile, kuna see nõuab palju väiksemat kütusekulu võrreldes maandumisega maismaale.

Kogu seekordse missiiooni otseülekannet on võimalik uuesti vaadata siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles