Video: müüonid paljastasid, mis on püramiidi sees

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Youtube

Egiptuse püramiidid on varajanud oma saladusi üle 4000 aasta, kuid nüüd on teadlased hakanud neid lahti muukima kosmiliste osakeste abil.

Egiptusest ja teistest riikidest pärit teadlased lõid 3D video, mis valmis Kairo lähedasest nihkes püramiidist, mille uuringutes kasutati laserit, infrapuna termograafiat ja müüoneid, mis on kõrge energiaga laetud ohutud kosmilised osakesed.

Teadlaste sõnul liiguvad müüonid läbi ehitiste ja inimeste ilma, et nad kahjustusi tekitaks, seega olid need osakesed ideaalsed abivahendid uurimaks püramiidi sisu. Uuringus mõõdeti müüonite energiat ja liikumistrajektoori.

Nüüd loodud 3D video paljastab, et 4600 aasta vanuses nihkes püramiidis on varjatud kamber. See püramiid asub Dashuris iidses nekropolis ja on Vana kuningriigi vaarao Snofru (valitses 2613 - 2589 eKr) ajastu üks esimesi ehitisi.

Selles püramiidis on kaks sissepääsu, mis viivad kahte koridori. Koridorid suunduvad teineteise peal olevatesse kambritesse.

Osa arheolooge on väitnud, et vaarao Snofru on maetud sellesse püramiidi, kuid nüüdne skaneering seda ei kinnitanud.

Projektis osalenud teadlaste sõnul on nemad esimesed, kes kasutasid püramiidiuuringus müüoneid.

Müüonite abil tahetakse uurida ka Giza suurimat  Cheopsi (Khufu) püramiidi ning teha infrapunauuring veel kahele Giza ja Dashuri püramiidile.

Müüonide abil loodetakse jõuda jälile ka vaarao Tutanhamoni matmispaiga seniavastamata saladustele, sest Briti arheoloogi Nicholas Reevesi arvates ehitati matmispaik hoopis kuninganna Nofretetele.

Giza platool asuva suurima püramiidi ehitas vaarao Snefru poeg Khufu, kes oli neljanda dünastia (2575 – 2465 eKr) rajaja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles