Haruldane vaatepilt: Merkuur möödub täna päikesest

Riin Aljas
, teadustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Merkuuri möödumine päikesest 9.mail 2016. Merkuur paistab pisikese musta täpina.
Merkuuri möödumine päikesest 9.mail 2016. Merkuur paistab pisikese musta täpina. Foto: NASA

Viimati juhtus see kümme aastat tagasi. Astronoomide jaoks on see alati suur asi, kui kaks taevakeha üksteisele nii lähedale jõuavad. 

Esimest korda kümne aasta jooksul läheb Merkuur Päikesest üle. Liikumine algas täna kell 14.12 ning kestab õhtuni välja. Kuigi palja silmaga taevasse vaadates merkuuri liikumist ei näe - selleks on planeet liiga pisikene - saab harukordset sündmust vaadata vähemalt kümnekordse suurendusega teleskoobi või binokliga või Postimehe vahendusel. Päikese keskele jõuab Merkuur kell 17:42 paiku. 

Miks aga Merkuuri möödumine oluline on?

Esimest korda märkisid teadlased Merkuuri liikumist 1631.aastal. Tollased vaatlused aitasid astronoomidel hinnata nii Merkuuri ketaste suurust kui ka Maa kaugust Päikesest. Planeetide liikumiste jälgimine annab teadlastele olulist infot, sest planeedi möödumisel muutub Päike tuhmimaks. Tuhmumise järgi saab aga välja arvutada planeetide suuruse ja nende kauguse Päikesest. Vahel annab tuhmumine infot ka selle kohta, missugusest materjalist planeet koosneb

Merkuur lendab Päikese ja Maa vahelt läbi keskmiselt  13–14 korda sajandi jooksul. Viimane juhus oli 2006. aasta novembris ent pärast tänast saab järgmisel korral seda vaadelda juba 2019. aastal ja pärast seda alles 2032. aastal.

Üleminek algas Eestist vaadatuna kell 14.12, kui päikese vasakule servale ilmus pisike must täpp – Merkuur. Seda, kuidas planeet liigub Päikese suhtes paremale, näeb siin umbes poole kümneni õhtul. Kuidas Merkuur Päikese eest ka lahkub, näeb seekord vaid Atlandi ookeani ääres.

Merkuuri liikumist jälgivad inimesed üle maailma. Eestis toimus ühisvaatamine Tallinna Linnahali katusel, Kaius ja Tartu tähetornis. 

Vaata Merkuuri liikumise otseülekannet SIIT!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles