Video: meretaseme tõus on uputanud Vaikses ookeanis vähemalt viis saart

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Wikipedia.org

Austraalia Queenslandi ülikooli uuringu kohaselt on meretaseme tõus neelanud Saalomoni saarestikus juba viis saart ja veelgi selle saarestiku saari võib jääda vee alla.

Tegemist oli umbes viie hektari suuruste saartega, kus oli mitmeid taime ja loomaliike, samas aga mitte inimasustust, küll aga kasutasid kalureid neid ajutiste peatuspaikadena, edastab AFP.

Saalomoni saared on umbes 1000 saarst koosnev riik Vaikses ookeanis Melaneesias, asudes Austraaliast kirdes. Suurest hulgast saartest vaid kolmandikul on püsiv inimasutus.

Austraallaste uuringus paljastus veel selle saareriigi kuus saart, mille rannajoon on merepinna tõusu ja erosiooni tõttu silmnähtavalt kahanenud. Neil saartel on olnud permanentne asustus alates 1935. aastast, kuid muutused on hakanud külasid hävitama. Uurijate teatel on paaril viimasel aastal muutunud elamiskõlbmatuks vähemalt kaks kaluriküla.

Queenslandi ülikooli uuringus vaadati läbi lennukitelt ja satelliitidega tehtud fotosid Saalomoni saartest, mis pärinesid ajavahemikust 1947 – 2014.

«Merevee taseme tõusu ja erosiooni tõttu on kannatada saanud vähemalt 11 saart, millest viis on juba kadunud vetesügavusse,» edastasid uurijad.

Juba varem oli teada, et Saalomoni saared on ohus, kuna Vaikses ookeanis kerkib merepind kolm korda kiiremini kui maailmas keskmiselt.

Uurimine paljastas, et saarte jaoks oli halvim variant merepinna tõus koos pideva murdlainetusega.  Neil saartel, mida tabavad pidevalt murdlained, oli erosioon kõige selgemini nähtav.

Saalomini saarestiku Choiseuli provintsi pealinn, 30 000 elanikuga Taro võib olla maailmas esimene pealinn, mis tuleb merepinna tõusu tõttu teise kohta viia.

Globaalne kliimamuutus tekitab liustike sulamise ja sulamisvesi kergitab maailmamere pinda. Lisaks soojeneb kliimamuutuse tõttu maailmameri, mis omakorda aitab merevee tõusule kaasa.

Wikipedia: Saalomoni saared (inglise keeles Solomon Islands) on saarestik Vaikses ookeanis Melaneesias. Mägiste ja vulkaaniliste saarte pindala on umbes 36 000 ruutkilomeetrit.

Kõige kõrgem oma 2715 meetriga on Bougainville'i saare Balbi vulkaan.

Loode–kagusuunaline ja 1100 kilomeetri pikkune saarestik jaguneb Saalomoni Saarte ja Paapua Uus-Guinea vahel. Viimasele kuulub üksnes Bougainville'i saar koos naabruses asuva Buka saarega.

Suuremad saared on Bougainville, Guadalcanal, Santa Isabel, Malaita, Choiseul ja Makira.

Saarestikus on ekvatoriaalne kliima, õhutemperatuur on aasta läbi 28–32 kraadi ja veetemperatuur 23–28 kraadi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles