Uuring: digimeedia paneb meid üldpildi asemel detailidele keskenduma

Riin Aljas
, teadustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tahvelarvutist lugedes keskendume rohkem detailidele. Pilt on illustreeriv
Tahvelarvutist lugedes keskendume rohkem detailidele. Pilt on illustreeriv Foto: Ants Liigus

Tahvelarvutitest ja arvutitest lugemisel kipuvad inimesed suuremat pilti kaotama.

Kõik Darthmouthi kolledži teadlaste läbiviidud uuringus osalejad said lugemiseks sama novelli, ent mõnedele neist anti novell paberil, teistele aga arvutiekraanil. Seejärel küsiti neilt loetu kohta. Tulemused näitasid, et üldisemat laadi küsimustele vastasid paremini just paberilt novelli lugenud osalejad: õigeid vastuseid oli nende hulgas keskmiselt 66%, ekraanilt lugenute puhul aga 48%. Teisalt tõid aga konkreetsemad ja detailipõhisemad küsimused just ekraanilt lugejatele edu, sest seal saavutasid nad keskmiselt 73% ulatuses õigeid vastuseid, erinevalt paberilt lugejatest, kes said õigeid vastuseid 53% ulatuses.

Järgmises uuringus lasi osalejatel läbi töötada nelja väljamõeldud automudelite kohta käiv tabel. Taaskord esitati tabel kas ekraanil või paberil. Seejärel pidid inimesed valima kõige paremate omadustega mudeli. Kui paberilt lugejate hulgas oli õigeid vastanuid 66%, siis ekraanilt lugejate hulgas tunduvalt vähem, 43%.

Sealjuures näitasid aga tulemused, et kui ülesandele eelneb abstraktsemat mõtlemist nõudev ülesanne, siis paranevad ka digiseadmest lugevate inimeste tulemused.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles