Kas paar lisakilo aitab tõesti kauem elada?

Riin Aljas
, teadustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Värske taanlaste uuring näitas, et väikese ülekaaluga inimesed elasid kauem kui veidi saledamad inimesed. Samas on see vaid viimaste aastakümnete trend.

Sel aastal avaldatud Taani teadlaste uuring näitas, et kõige väiksemat suremusriski kandsid inimesed, kelle kehamassiindeks jäi kusagile 27 lähedale. Kõrgema ülekaaluga seostuvad mõistagi juba terviseriskid.

Kehamassiindeksit arvutatakse pikkuse ja kaalu järgi ning normaalseks peetakse 18-25 vahemikku jäävat numbrit. Väiksema puhul on tegu alakaaluga ning suurema korral ülekaaluga.

Taani teadlased vaatasid rohkem kui 120 000 Kopenhaageni elaniku andmeid, sealhulgas nende suremust ja kaalu. Info pärines 1976-1978, 1991-1994 ja 2003-2013 aastatel kogutud rahvuslikest uuringutest. Nii said nad uurida erinevate põlvkondade inimesi.

Uuringust selguski, et pisikesed lisakilod on pikema elueaga seostuma hakanud alles hiljuti, sest veel 1970ndatel elasid kauem just 23,7 kehamassiindeksiga inimesed ja 1990ndatel 24,6-ga inimesed. Kehamassiga 27 ehk veidi ülekaalulised Kopenhnaagenlased on pikima eluea hõivanud alles nüüd. Sealjuures ilmnes efekt eriti just pärast keskiga.

Kerge ülekaalu ja kõrgema eluea seost on täheldanud teisedki uuringud. Samas ei saa kindlalt öelda, kas ülekaal ise eluiga pikendab. Ühe selgitusena toovad teadlased välja, et tervislikkuse indikaator võib olla hoopis võime kaalus juurde võtta ja mitte seda kaotada – tahtmatult kaotatakse kaalu enamasti just haiguse tagajärjel. Teisalt võivad arstid väikese ülekaaluga patsientidele rohkem tähelepanu pöörata, mis samuti nende tervist edendab. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles