Kaksikute uuring näitas, et seedimine on osaliselt päritav

Riin Aljas
, teadustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustreeriv
Pilt on illustreeriv Foto: SCANPIX

Rohkem kui 1000 briti kaksiku põhjal tehtud uuring seostas geene ja mikrobioome.  

Eile ajakirjas Cell Host & Microbe avaldatud tulemused näitasid uusi päritavaid baktereid, mis mõjutavad meie toidueelistusi, ainevahetust ja immuunsüsteemi.

«Tahtsime uurida geene, mis mõjutavad meie soolestikus toimuvat ja leidsimegi mõned,» ütles üks uuringu autoritest, Cornelli Ülikooli mikrobioloogia osakonna professor Ruth Ley. Näiteks avastasid nad seose piimatoodete seedimist mõjutava geeni ja teatud mikroorganismiga.

Seedimisega seotud mikroobid arenevadki meis pärast sündimist. Esimeste aastate jooksul arenevad need välja ja hiljem mõjutab neid suuresti ümbritsev keskkond.

 «Tuvastasime kokku üle 12 tervisega seotud mikroobi, mis on tegelikult päritavad. Need mikroorganismid tekivad küll keskkonnast tulenevalt, ent geenid määravad osaliselt selle, millised neist mikroobidest domineerima hakkavad,» selgitas ta.

Ley uurimisrühm uuriski 1126 kaksikutepaari. Ehkki see on tugevate järelduste tegemiseks siiski küllaltki väike number, aitavad seal ilmnenud mustrid kinnitada varasemates uuringutes leitut. Nii kinnitasid Ley analüüsid eelnevaid tulemusi, kus leiti, et osa baktereid võivad olla päritavad. Nüüd leiti neile juurde ka nendega seotud geenid. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles