Video: Briti muuseumist leiti kõige noorem muumia, kes on inimloode

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Youtube

Ühendkuningriigi Cambridge´i Fitzwilliami muuseumi kuraatorid leidsid enda kogust oletatavalt maailma seni noorima muumia, kes on mumifitseeritud lootena, kui ta oli 16 – 18 nädala vanune.

Rohkem kui 2500 aastat on see väike inimene, käed risti rinnal, olnud puidust sarkofaagis, edastab Discovery News.

Väike sarkofaag avastati 1907. aastal Gizast Briti arheoloogidemeeskonna poolt ja jõudis samal aastal Fitzwilliami muuseumisse.

«Tegemist on puidust sarkofaagi minivariandiga Vana-Egiptuse hilisest ajajärgust, umbes ajast 664- 525 eKr. Nii sarkofaag kui selle kaas on valmistatud männipuust. Kuigi sarkofaag on lagunenud, on siiski selgelt näha, et see valmistati ja dekoreeriti hoolikalt, » teatas muuseum.

Nimetatud muuseumi kuraatorid arvasid varem, et selles 42 sentimeetri pikkuses sarkofaagis on siseorganid, mis kelleltki tähtsalt isikult pärast ta surma eemaldati ja eraldi balsameeriti.

Muuseumi esindajate teatel  keerati sarkofaagis olev inimloode linase materjali sisse, millele valati enne kaane sulgemist õli.

Fitzwilliami muuseum palus seda sarkofaagi uurida Cambridge`i ülikooli zooloogia osakonnal ja teha sellele skaneering. Skaneering plajastas, et sarkofaagis on väike inimkeha.

Uurimisel ilmnes, et olendi kolju ja puusaosa on kokku vajunud, kuid mõlemad käed ja jalad koos viie sõrme ja varbaga, on selgelt nähtavad.

«Skaneering näitas, et tegemist on lootega, kelle käed on rinnal risti. Nii sarkofaagi kui ka mumifitseerimise tõttu võib oletada, et tegemist oli Vana-Egiptuse ühiskonnas tähtsa pere järeltulijaga, kes ei jäänud ellu,» teatas muuseum.

Ekspertide hinnangul on raske teha loote sugu kindlaks, kuid ta võis hukkuda nurisünnituse tõttu, olles 18-nädalane.

Tegemist on maailmas ainsa lootemuumiaga, mille vanus on 16 – 18 nädalat. Vaarao Tutanhamoni matmispaigast leiti ka kaks lootemuumiat, kuid need olid 25- ja 37-nädalane.

2010. aastal tehtud DNA-test näitas, et need olid Tutanhamoni tütred.

Fitzwilliami muuseumi esindaja Julie Dawsoni teatel näitab lootemuumia, milline oli Vana-Egiptuses inimalgmesse suhtumine ehk loode oli sama tähtis kui sündinud ja ellujäänud inimene.

Väikest sarkofaagi koos lootega näeb Fitzwilliami muuseumi näitusel «Death on the Nile:Uncovering the Afterlife of Ancient Egypt» ( Surm Niilusel: surmajärgne elu Vana-Egiptuses). 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles