Teadlased muutsid puidu läbipaistvaks ja klaasist tugevamaks

Aivar Pau
, tehnikaajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Puidu läbipaistvaks muutmine
Puidu läbipaistvaks muutmine Foto: engadget.com

Marylandi ülikooli teadlased suutsid puiduklotsist eemaldada värvi ja üleliigseks ained ja muuta see muljetavaldavalt läbipaistvaks ja tugevaks aineks.

Tulemuseks on materjal mis on näiteks läbiapistvam ja isoleerivam kui klaas, samas muidugi märgatavalt biolagunevam kui plastik.

«Olime väga üllatunud kui läbipaistvaks see võib muutuda,» ütles saavutusest väljaandes Advanced Materials kirjutanud teadlaste rühma juht Liangbing Hu.

Puidu läbipaistvaks muutmise protsess on üldjoontes kaheetapiline. Esiteks keedeti puitu kaks tundi vees, naatriumhüdroksiidis ja teistes kemikaalides. Selle tulemusel vabaneti näiteks puidule värvi andvaks ligniinist. Seejärel valati klots üle epoksiidiga, et muuta see 4-5 korda tugevamaks (tõsi, ühtlasi ka mitte nii keskkonnasõbralikuks).

Saadud tulemuse olulisemaks omaduseks on puidule omase loomuliku struktuuri ja soonte säilimine. Pole üldse välistatud, et üsna pea on meie majadel või mööblil puitklaasist aknad.

Allikas: Engadget

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles