Uuring: isegi telefonilogi võib anda infot raseduse või relvaomamise kohta

Riin Aljas
, teadustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tänavune Nordic Digital Day võtab fookusesse andmetega seonduvad teemad.
Tänavune Nordic Digital Day võtab fookusesse andmetega seonduvad teemad. Foto: Tiina Kõrtsini/Õhtuleht/Scanpix

Kahe arvutiteadlase uuring näitas, et pelgalt telefonilogi põhjal on võimalik tuvastada erakordselt isiklikke andmeid. 

Kaks Stanfordi ülikooli teadlast uurisid NSA kogutud telefoniandmeid nii, et neil oli kasutada vaid vahetatud sõnumite ja telefonikõnede kellaaeg, asukoht ja telefoninumber, kirjutas The Guardian. Infot inimeste endi või nende jutu sisu kohta teadlastele ei antud. Kokku uurisid nad nii 823 selleks luba andnud inimese telefonilogisid, saades avastatud teabe kontrollimiseks infot ka uuringus osalejate Facebooki kontode kohta. 

Tulemused näitasid, et pelgalt telefonilogide põhjal said kaks arvutiteadlast jälile nii inimestele endile kui ka nende elukohale ja vestluspartneritele. Veel enam, anonüümsed andmed viisid ka privaatsete detailideni nagu vintpüssi omamine või südamehaigused, rasedus või plaan kanepit kasvatada.

Uuringu tulemused näitavad, et isegi väga pinnapealsete andmete põhjal saab õigeid oskuseid kasutades erakordselt täpseid järeldusi teha. Seda enam, et suure osa abimaterjali võtsid uuringu teinud teadlased avalikest allikatest nagu Google, Yelp ja Facebook.

«Info kogujad on metadata võimu alati mõistnud, ent seni on vähesed uuringud näidanud kuivõrd inforikas see tegelikult on,» ütles Stanfordi ülikooli arvutiteadlane Patrick Mutchler.

823 uuringus osalenud inimestest suutsid nad telefonilogide ja sotsiaalmeedia põhjal nimed ja vestluspartnerid tuvastada 82 protsendi puhul. Ka suutsid nad inimeste elukoha (50 miili täpsusega) tuvastada 90 protsenti juhtudest. Seejärel läksid teadlased natukene isiklikumaks. Arvutiprogrammiga telefonikõnede sagedust uurides ilmnesid mustrid, mis ennustasid seda, kas inimene on suhtes või mitte. Lõpuks analüüsisid nad veel, missugustesse asutustesse helistati, saades nii infot selle kohta, mida inimesed ostsid ja missuguseid teenuseid kasutasid. Just nii avastasidki nad kanepi kasvatamise plaani ja raseduse. 

«Ja pidage meeles, et seda suutsid piiratud vahenditega teha kaks doktoranti,» ütles Mutchler ja lisas, et valitsused peaksid seetõttu järele mõtlema, enne kui massiliseks info kogumiseks lube väljastavad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles