Uus võidurelvastumine: USA, Hiina ja Venemaa arendavad helist viis korda kiiremaid rakette (6)

Riin Aljas
, teadustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustreeriv
Pilt on illustreeriv Foto: Pacific Press/Pacific Press/Sipa USA

Ekspertide sõnul on sedasorti rakettidega ülikeeruline võidelda. Esimene prototüüp võiks valmida 2020.aastaks. 

Lihtsustatult öeldes on vaenlasel pea võimatu end selle raketi eest kaitsta, kuna reageerimisaega lihtsalt ei jagu. Ka võimaldab tehnoloogia ühelt mandrilt lennata minutitega, seni oleme saanud rääkida vaid tundidest, kirjutab Tech Insider USA kaitseministeeriumi ja õhuväe plaanidest. 

Ülehelikiirusega rakett tähendab täpselt seda, mida nimi ütleb, sest nii kutsutakse rakette, mis suudavad liikuda vähemalt viis korda kiiremini kui heli ehk kiiremini kui 6125 kilomeetrit tunnis.  Nii on see ideaalne vahend muidu hästi kaitstud sihtmärkide ründamiseks. 

Uus leiutis ei jää aga vaid ameeriklaste pärusmaaks, sest samal ajal arendavad ülehelikiirusega relvi teisedki. Sama plaan on Venemaal, Hiinal ja Indial. Pikas perspektiivis tähendab see, et lahingud muutuvad põhimõtteliselt teistsuguseks. «Praegustel kaitsesüsteemidel on sedasorti rakettide vastu väga keeruline võidelda ning see muudab sihtmärgid lihtsalt rünnatavaks, eriti käib see näiteks suurte sõjalaevade kohta,» nenditakse luureanalüüsifirma Stratfori analüüsis, mille kohaselt peaks USA ja Hiina raketi prototüübini jõudma 2020 aastaks ja tõenäoliselt Venemaa palju maha ei jää.

Loe uut tüüpi rakettidest põhjalikumalt SIIT

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles