Insener võitis laborisse evolutsiooni toomise eest miljon eurot

Riin Aljas
, teadustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Millenniumi Tehnoloogia auhinna võitja Frances Arnold sai idee evolutsiooni kasutamisest ainete muutmisel juba 20 aastat tagasi laboris töötades.
Millenniumi Tehnoloogia auhinna võitja Frances Arnold sai idee evolutsiooni kasutamisest ainete muutmisel juba 20 aastat tagasi laboris töötades. Foto: TAF

USA insener Frances Arnold võitis Millenniumi Tehnoloogia auhinna tänu kasulike ainete loomisele.  

Luues laboris looduslikust valikust kiirendatud versiooni, on Arnold suutnud luua uued ensüümid, mida kasutatakse tehnika valdkondades, majapidamistarvetes ja isegi suhkrust kütuse tegemisel. Auhinna 12-aastase ajaloo jooksul on Arnold esimene naissoost võitja.  Millennumi Tehnoloogia auhinda antakse inimeste elu paremaks muutvate leidude eest.

Ensüümid on kõrgmolekulaarsed bioloogilised katalüsaatorid, mis kiirendavad keemiliste reaktsioonide toimumist. Arnold rääkis BBC-le, et evolutsiooni kasutamise idee paremate ensüümide saamiseks tuli tal juba 20 aastat tagasi laboris töötades.

«Evolutsioon on minu jaoks kõigi aegade parim disainer ja kavandaja. Seega uskusin, et just evolutsioon peaks olema uute bioloogiliste koodide aluseks, mis võiks inimesi aidata,» rääkis ta.

Looduses muutuvad isendid nii, et aegade jooksul jäävad üha enam ellu parema geneetilise koodiga loomad – Arnold võttis selle lähenemise aga ka laborisse, muutes korduvalt samade ainete «koodi», kuni hakkasid selguma parimate omadustega variandid.

Varem on sama auhinna võitnud näiteks Briti arvutiteadlane Stuart Parkin arvuti mahutavuse suurendamise eest ja soomlane Linus Torvalds Linuxi loomise eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles