Tudengid hakkavad plastkarpidest 3D-niiti tootma

Riin Aljas
, teadustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Karbiketrajate võiduidee
Karbiketrajate võiduidee Foto: Negavatt/KIK

Tudengite energiasäästu konkurss Negavatt valis eile võitjad: plasti töötlemine, topsidest loobumine ja sooja kokkuhoid.  

Negavati konkursi idee on panna tudengid energiasäästlikke lahendusi looma, eelmistel aastatel on sealt välja kasvanud näiteks kraanivee kampaania ning kraanide alla paigaldatavad energia säästjad. Eile kuulutati välja aga selle aasta võitja, kelle lahendus on anda plastile uus elu, kogudes kokku laborites kasutatavate pipetiotsikute karbid. 

Jutt käib suurtest numbritest, sest aasta jooksul jääb ülikoolide laborites üle 40 000 karpi. Praegu lähevad need karbid lihtsalt prügiks. Karbiketrajate Kuldar Kõivu ja Tarmo Möldri idee on need aga kokku korjata ja purustada. Tekkinud värviline puru töödeldakse ümber 3D-printeri niidiks.

Noormeeste sõnul aitaks plastprahi kõikjalt Tartu Ülikoolist kokku kogumine säästa ligi 80 megavatt-tundi energiat aastas – see võrdub umbes 14 majapidamise aastase energiatarbega. Karbiketrajate eesmärk on jõuda ülikoolidest ka bioloogiaettevõtetesse, ent hiljem ka tavakodudesse.

Teise koha said kohvitopsidest loobuma kutsujad TLÜ tudengid ning kolmandaks tulid klassiruumidesse soojustagasteid paigaldavad TTÜ üliõpilased. 

Negavatti korraldati tänavu juba kolmandat korda. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles