Toitumisteadlane hoiatab veganeid ohtude eest (2)

Heilika Leinus
, Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Džomolungma vallutamise soov nõuab igal aastal paljude mägironijate elu.
Džomolungma vallutamise soov nõuab igal aastal paljude mägironijate elu. Foto: Phurba Tenzing Sherpa/HO/AFP/Scanpix

Džomolungma, maailma kõrgeim mägi on nõudnud viimase nädalaga neli ohvrit, sealhulgas kogenud mägironija, 34-aastase Melbourne'i ärikoolis õpetanud lektori Maria Strydomi, kes soovis tõestada, et veganid suudavad teha täpselt sama, mida traditsioonilisema toidusedeliga inimesed.

Kõik märgid viitavad, et naine suri enne tippu jõudmist mäehaigusesse, mille all kannatas ka tema sama elustiili viljelev abikaasa, kes kõige hullemast siiski pääses, kirjutab ERRi teadusportaal Novaator. Paar päeva varem jõudis edukalt mäe tippu samuti veganist Indias Mumbais sündinud progammeerija.

Toitumisteadlase Mai Maseri sõnul on veganid küll tavaliselt toitumisalaseid valikuid tehes väga targad ja teavad, missuguseid toidulisandeid võtma peaks, kuid veganiks hakates tuleb teha valikuid väga hoolikalt, sest toidud imenduvad kõige paremini just siis, kui neid süüa sellises kombinatsioonis, nagu organism on ajalooliselt harjunud ja teadus kinnitanud.

Heaks näiteks on raud, mida organism omastab oluliselt paremini C-vitamiini juuresolekul, kuid keha vajab näiteks ka piisavalt valke ja energiat, mille saamiseks tablettide söömine tavatoidu asemel ei ole Maseri hinnangul kõige mõistlikum lahendus.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles