Füüsikud väidavad viienda vastasmõju võimalust (1)

Riin Aljas
, teadustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustreeriv
Pilt on illustreeriv Foto: World History Archive / TopFoto/World History Archive / TopFoto

USA füüsikud usuvad, et ungarlaste katsed võivad ümber lükata uskumuse neljast vastasmõjust. 

Juba aastakümneid teavad kõik füüsikud ja füüsikahuvilised, et universumis on nelja sorti põhijõudusid ehk vastasmõjusid: gravitatsiooniline, elektromagnetiline, tugev ja nõrk interaktsioon. Need neli jõudu hoiavad maailma koos ja on lõppkokkuvõttes loonud kogu selle toreda mitmekesisuse, mida enda ümber näeme. 

Nüüd aga väidavad mõned Ameerika Ühendriikide California ülikooli füüsikud, et ühes katses, mille tegid möödunud aastal Ungari füüsikud, on ilmnenud märke viienda, senitundmata vastasmõju olemasolust, kirjutab ERR-i teadusportaal Novaator. 

Laiem füüsikkond suhtub ideesse esialgu siiski teatava kahtlusega, sest viienda põhijõu avastamist on kuulutatud varemgi, kuid ikka on hiljem leitud, et teade oli olnud enneaegne. Siiski on juba mitu maailma füüsikarühma teatanud, et kavatsevad ungarlaste katset korrata ja vaadata, mis tulemus neil välja tuleb.

Loe täpsemalt Novaatorist. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles