Vaata, kus asuvad maailma seitse kõige targemat riiki – nende seas Eesti

Riin Aljas
, teadustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti noored leiutamishuvilised. STEM-erialade lõpetajate arvult inimese kohta, on Eesti rikaste riikide hulgas seitsmes.
Eesti noored leiutamishuvilised. STEM-erialade lõpetajate arvult inimese kohta, on Eesti rikaste riikide hulgas seitsmes. Foto: MEELIS MEILBAUM/VIRUMAA TEATAJA

OECD avaldas raporti, kus reastati maailma kõige parema teaduse-, tehnoloogia-, inseneri- ja matemaatikaalase haridusega riigid.

Inglise keeles kasutatakse selle valdkonna kohta lühendit STEM. Tabeli koostamisel võeti arvesse sellel alal kõrgkooli lõpetanud tudengite arv inimese kohta. Seitsmendale kohale jõudis ei keegi muu kui Eesti, kus  on STEM-erialade lõpetajaid 26%, sealjuures on Eesti oma 41% üks kõrgema naislõpetajate osakaaluga riike. Vaata ülejäänud riike siit: 

7. Eesti  - 26% lõpetajaid ja 41% naissoost lõpetajaid.

6. Kreeka – 26% lõpetajaid ning 84% rahvastikust usub, et teadusel ja tehnoloogial on ühiskonnale positiivne mõju.

5. Prantsusmaa – 27% lõpetajaid. Prantsusmaal palkavad teadlasi pigem eraettevõtted kui avalik sektor ja ülikoolid.

4. Soome – 28% lõpetajaid. Soomlased avaldavad kõige rohkem just meditsiiniteemalisi teadusartikleid.

3. Rootsi – 28% lõpetajaid. Rohkem kui kolmveerand Rootsi elanikkonnast teeb tööd arvuti tagant, selle poolest on Rootsi maailmas Norra järel teine.

2. Saksamaa – 31% lõpetajaid. Ka arvuliselt on Saksamaa STEM-erialade lõpetajate poolest maailma tipus. 10 000 lõpetajaga on sellealaseid kõrgkoolilõpetajaid rohkem vaid USA-s ja Hiinas.

1. Lõuna-Koera – 32% lõpetajaid. Alates 2002 .aastast on lõpetajate arv küll 7% võrra vähenenud, ent jätkuvalt on nad maailma esimesed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles