Tere tulemast, nihoonium, moskoovium, tennesiin ja oganesson! (3)

Riin Aljas
, teadustoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
113.element saab nimeks nihoonium. Nimi tuleb jaapanikeelsest sõnast «nihon», mis tähendab Jaapanit.
113.element saab nimeks nihoonium. Nimi tuleb jaapanikeelsest sõnast «nihon», mis tähendab Jaapanit. Foto: Eugene Hoshiko/AP

Keemikud avaldasid uute perioodilisuse tabeli elementide nimed. 

Perioodilise tabeli neli uut elementi saavad peagi nimed ning elemendid hakkavad asuma tabeli all vasakus nurgas. 113. element saab nimeks nihoonium (Nh), 115. moskoovium (Mc), 117. tennessiin (Ts) ja 118. oganesson. Sellised nimed pakkus eile välja Rahvusvaheline Puhta Keemia ja Rakenduskeemia Liit (IUPAC).

Nimede panekul said kaasa rääkida elemendid avastanud laborite töötajad Venemaalt, USAst ja Jaapanist. Siiski polnud neil päris vaba voli, sest element tuli nimetada kas keemilise või füüsilise omaduse, mütoloogilise nähtuse, mineraali, asukoha või siis teadlase järgi. Äsjapakutud nimed vastavad kõigile reeglitele.

Kõige oodatum, aga ka vastuolulisim valik oli  118. elemendi nimi. Oganesson tuleb Venemaa 83-aastase teadlase Juri Oganessiani nimest, kes on aegade jooksul aidanud avastada mitmeid elemente. Samal ajal on see aga alles teine kord, kui element mõne elava teadlase järgi nime saab. Viimati juhtus see 1993. aastal, kui 106. element nimetati seaborgiumiks keemik Glenn Seaborgi järgi. Pärast seda taheti lausa keemikute järgi nimetamine ära keelata, lõpuks seda siiski ei tehtud ja seaborgium jäi püsima.

115. ja 117. element nimetati mõlemad asukoha järgi, moskoovium tähendab mõistagi Moskvat ning tennessiin USA osariiki Tenneseed – mõlemas asuvad olulised keemiaalased teadusasutused.  

113. element, nihoonium, on aga üldsegi esimene element, mis on nime saanud Ida-Aasia järgi. Elemendi avastasid Tokyo lähedal Wakos asuva teaduskeskuse keemikud. Algselt taheti elemendi nimeks panna japonium, ent siis otsustati hoopiski nihooniumi kasuks, sest sõna «nihon» tähendab samuti Jaapanit, aga jaapani keeles. 

Nüüd on avalikkusel aega neli kuud nimesid kommenteerida või siis nende vastu protestida. Kui tugevat vastuseisu ei osutata, kinnitatakse nimed novembris.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles