Saarma töörühm katsetab ahvidel parkinsonismi ravimit

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Professor Mart Saarma
Professor Mart Saarma Foto: Peeter Langovits

Helsingi ülikooli biokeskuse rajaja ja juhi Mart Saarma töörühm on avastanud ajus paiknevate närvirakkude kärbumist pidurdavaid valkusid ning alustanud nende katsetamist ahvidel, et jõuda Parkinsoni tõve ravimi leiutamiseni.

«Oleme leidnud valgumolekule, mida kutsume närvikasvufaktoriteks. Me suudame loomkatsetes hiirtel, rottidel esile kutsuda Parkinsoni tõve, mis meenutab inimese Parkinsoni tõbe, me oleme suutnud näidata, et meie valk, või tegelikult on tegemist kahe valguga, suudavad mitte ainult pidurdada seda protsessi, vaid isegi natuke parandada känguvaid närvirakke,» ütles Saarma rahvusringhäälingu teadusportaali teatel ETV uues teadussaates «Püramiidi tipus», vahendas ERR Uudised.

Akadeemiku sõnul on Parkinsoni tõve ravimite turuletoomise või apteeki jõudmise eelduseks see, et nii närilistel kui ahvidel tehtud katsed annavad positiivse tulemuse, sest ilma neid katseid tegemata ravimeid inimestele anda ei tohi.

«Seetõttu teeme praegu paratamatuid, seadusega ette nähtud katseid – hiirtega Soomes, ahvidega katseid oleme sunnitud tegema Saksamaal ja Ameerika Ühendriikides, ahvikatsetega oleme juba alustanud, nendega läheb umbes aasta,» lausus ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles