Teadlased: esimene kliimasoojenemise tõttu väljasurnud imetaja on nüüd olemas (1)

Riin Aljas
, teadustoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Melomys rubicola. See on esimene imetaja, kes on kliimamuutuste tõttu välja surnud.
Melomys rubicola. See on esimene imetaja, kes on kliimamuutuste tõttu välja surnud. Foto: Queenslandi ülikool

Veetaseme tõusu tõttu on Suurel Vallrahul elutsenud närilised välja surnud. 

Rotilaadsed, pikasabalised närilised (Melomys rubicola) elasid Austraalia põhjaosas, Bramble Cay saarel – kusagil mujal maailmas neid ei leidu. «Oleme peaaegu veendunud, et nende loomade kadumise taga on merevee taseme tõus,» ütles Queenslandi ülikooli teadlane Luke Leung ning lisas, et see on esimene kord, kui teadlased märgivad üles kliimasoojenemise tõttu väljasurnud imetaja.

Esimest korda märgiti melomys rubicolad üles 1845. aastal ning siis leidus neid Bramble Cay saarel rohkesti. 1978. hinnati nende arvuks paar tuhat. Pärast 2009. aastat pole neid aga enam nähtud ning 2014. korraldati loomade leidmiseks põhjalik otsing. Nüüdseks on teadlased suhteliselt veendunud, et saareloomad on välja surnud.

Uuringud näitavad, et kui veel 1998. aastal ulatus kõrge tõusu ajal saar merest välja nelja hektari ulatuses, siis 2014. aastaks oli see ala vähenenud juba kahe ja poole hektarini. Madalatele saartele – nagu seda on Bramble Cay – on merevee taseme tõusu tagajärjed traagilised. Olukorda halvendab ka saare asukoht, sest kui ülemaailmselt tõusis merevesi 1901-2010 aastate jooksul keskmiselt 20 sentimeetrit, siis sealkandis tõusis merevesi vahemikus 1993-2014 kaks korda rohkem.

Kuigi pikasabalised närilised on nüüd saarelt kadunud, plaanib Queenslandi valitsus siiski meetmeid, et saare ülejäänud liike sarnasest saatusest päästa. Saar on oluline paaritumispaik rohelistele kilpkonnadele ja paljudele merelindudele.

Sellest hoolimata kardavad teadlased, et tulevikus täheldatakse üles veel teisigi kliimamuutuste tõttu välja surnud liike: 2015. aastal ajakirjas Science avaldatud uuringu järgi ähvardab väljasuremine kuuendikku planeedi liikidest, kui kliimamuutuste kiirust pidurdada ei suudeta. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles