Lõuna-Korea teadlased võitlevad sõjaväeteenistuse vastu

Riin Aljas
, teadustoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõuna-Koreas peavad aega teenima enamik 18-35 aastaseid mehi. Seni on aga erandeid tehtud teaduse ja insenerialadega seotud üliõpilastele ja teadlastele ning igal aastal puudutab see umbes 2500 inimest.
Lõuna-Koreas peavad aega teenima enamik 18-35 aastaseid mehi. Seni on aga erandeid tehtud teaduse ja insenerialadega seotud üliõpilastele ja teadlastele ning igal aastal puudutab see umbes 2500 inimest. Foto: LEE JIN-MAN/AP

Hoolimata suurtest teadusinvesteeringutest, tahab Lõuna-Korea nüüd teadlasi ajateenistusse kupatada.

Lõuna-Koreas peavad aega teenima enamik 18-35 aastaseid mehi. Peamiseks põhjuseks tuuakse tõsiasi, et formaalselt ollakse Põhja-Koreaga veel sõjas. Seni on aga erandeid tehtud teaduse ja insenerialadega seotud üliõpilastele ja teadlastele ning igal aastal puudutab see umbes 2500 inimest. Madala iibe käes vaevlev riik tahab nüüd sõjaväe aga ka neile kohustuslikuks muuta, sest tulevikus jääb puudu 30 000 sõdurit, kirjutab Nature.

Kaitseministeeriumi plaani vastu võitlevad aga tudengid, teadlased kui ka suurimate parteide esindajad. 2018. aastal jõustuma plaanitud muudatuste vastu on kogutud juba 14 000 allkirja ja samal ajal organiseeritakse proteste.

Kogu asi on seda üllatuslikum, et alles juuni alguses kirjutasid rahvusvahelised meediaväljaanded, et just Lõuna-Korea investeerib teadusesse ja arendusse kõige rohkem. Lõuna-Korea kaitseministeeriumi esindaja ütles Nature’le, et muutuste detaile räägitakse veel läbi ning tegu on n-ö avatud plaaniga. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles