Tootlikkus väheneb kogu maailmas (3)

Riin Aljas
, teadustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dirk Pilati sõnul tingib tehnikaareng peagi suuri muutusi transpordis, hariduses ja meditsiinis.
Dirk Pilati sõnul tingib tehnikaareng peagi suuri muutusi transpordis, hariduses ja meditsiinis. Foto: JUSS SASKA

Eile Eestis esinenud OECD teaduse, tehnoloogia ja innovatsiooni valdkonna asedirektori sõnul väheneb tootlikkus kogu maailmas, kuid keegi ei tea täpselt, miks. Eesti ja tootlikkuse tipus olevate riikide vahe on aga ikka veel nii suur, et meil on, mida parandada. Pilati sõnul on kõige tähtsam inimeste ümberõpe.

-Me oleme targemad ja digitaalsemad kui kunagi varem, ent tootlikkus väheneb nii Eestis kui ka mujal. Miks?

See on hea küsimus, sest viimase 10–12 aasta jooksul on tootlikkus – ehk see, kui efektiivselt me toota ja tööd teha suudame – vähenenud ning seda ka suurima tootlikkusega riikides, nagu USA. Üritasime OECDs mõista, miks see nii on, ja uurisime tootlikust eri firmades, riikides ja valdkondades. Selgus, et ehkki paljudes firmades läheb tootlikkus ikka veel ülesmäge, ei jõua mahajääjad järele.

Ühe seaduspärana avastasime, et rolli mängib firmade suurus: suurtel rahvusvahelistel firmadel on tehnoloogia, nagu ka kõigil teistel, aga neil on ka muud asjad, mis aitavad tehnoloogiat tootlikkuse suurendamiseks ära kasutada. Enamasti on just neil kõige andekamad inimesed, ligipääs investeeringutele, nad suudavad oma tööviise paremini ümber korraldada, sest neil on ka paremate oskustega juhid – kõik see mängib rolli.

Väiksematel firmadel on kõik palju keerulisem, neil ei pruugi olla nii palju raha ja andeid, neil võib olla keerulisem ligi pääseda suurtele turgudele jne. Ja nii näemegi tendentsi, et osas firmades on kõik veel väga hästi, ent üha rohkem ja rohkem ettevõtteid jääb tootlikkuses maha.

Me peame välja mõtlema, kuidas ülejäänud majandust järele aidata, kasutades suurte firmade tarkust ja oskusi. Üks probleem on ka selles, et idufirmade arv üle maailma väheneb – aga just sealt tuleb innovatsioon.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles