Alzheimerist võib päästa implantaat

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Seni on uut ravimit katsetatud vaid hiirte peal.
Seni on uut ravimit katsetatud vaid hiirte peal. Foto: École Polytechnique Fédérale de Lausanne

Šveitsi teadlased on välja töötanud implantaadi, mis võib nende sõnul aidata Alzheimeri juba enne selle välja kujunemist peatada.

Seni polnud suudetud leiutada ravimit, mis suudaks takistada Alzheimeri tõve väljakujunemist, kuid uue implantaadiga võib olla võimalik selle levik juba eos peatada, vahendab Medical News Today hiljuti ajakirjas Brain avaldatud artiklit.

Šveitsis asuva tehnikaülikooli École Polytechnique Fédérale de Lausanne uurijad töötasid välja naha alla paigaldatava implantaadi, mis vabastab ajju Alzheimeri vastu kaitsvaid antikehi. Antikehad aitavad puhastada aju beeta-amüloidi nimelisestest peptiididest, mis kogunevad naastudena närvirakkude vahele ja põhjustavad nende hävimist. Seetõttu on beeta-amüloide peetud Alzheimeri tõve väljakujunemise peasüüdlaseks.

Teadlased on juba ammu otsinud mooduseid beeta-amüloidide kõrvaldamiseks ajust enne, kui nende tagajärjel haigus välja kujuneb, kuid seni ei ole selleks ohutut võtet leitut. Naha alla paigaldatav 22 millimeetri pikkune, 12 millimeetri laiune ja 1,2 millimeetri paksune kapsel võib olla kaua otsitud lahendus.

Kapsel sisaldab lihaskoest võetud rakke, mida on geneetiliselt muudetud, et nad hakkasid tootma suures koguses antikehi, mis sisenevad vereringesse ja otsivad ajust ülesse beeta-amüloididest moodustunud naastud. Antikehad märgistavad need kahjulikud ühendid, mille immuunsüsteem seejärel hävitab.

Uut rohtu testiti 39 nädalat hiirte peal. Selle aja jooksul tootis hiirte aju oluliselt vähem beeta-amüloide ja vähenes ka selle valguga seostatavate haiguste esinemissagedus. Peale selle avastasid uurijad, et hiirte ajus vähenes ka kämpude moodustumine tau-valkudest, mida seostatakse samuti Alzheimeri tõvega.

Teadlased usuvad, et on leidnud kõrvalmõjudeta ravimi, mis võib tulevikus aidata nii Alzheimeri tõve kui ka Parkinsoni tõve ja teiste vaimsete võimete vähenemist põhjustavate haiguste vastu.

Vaata ka lustakat videot, kus École Polytechnique Fédérale de Lausanne uurijad oma meetodit tutvustavad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles