Zika vaktsiini katsetamisele anti roheline tuli (3)

Riin Aljas
, teadustoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Brasiilias on Zika viirus ajuga seotud sünnidefekte tekitanud rohkem kui 1200 lapsel.
Brasiilias on Zika viirus ajuga seotud sünnidefekte tekitanud rohkem kui 1200 lapsel. Foto: Felipe Dana/AP

Paari nädala pärast alustatakse katseid inimeste peal.

USA Ravimi-ja Toiduamet andis loa Zika vaktsiini inimeste peal katsetamiseks. Võimalikku vaktsiini tuntakse praegu GLS-5700 nime all. Aine taga on kolm ravimifirmat, kes alustavad paari nädala pärast eksperimentidega, kus vaktsiini mõju katsetatakse 40 hea tervisega täiskasvanupeal. Senised katsetused loomadega näitavad, et keha suudab vaktsiini järel haiguse vastu välja arendada tugeva vastureaktsiooni.

40 inimesega eksperiment ei näita aga tingimata, et vaktsiin töötab – selleks on katsealuseid liiga vähe. Küll aga annab see vaktsiini kohta vihjeid ning selle peamine ülesanne on näidata, kas ravim on inimestele ohutu ning missugune oleks optimaalne doos.

Kui vaktsiin tõesti töötab, ei tähenda see siiski veel lähiajalist abi. Et ravimiarendus on pikaajaline protsess, läheb massidele mõeldud vaktsiinisüstideni veel vähemalt mitu aastat. 

Zika viirusega töötab praegu suur hulk teadlasi, sest inimkond ootab meeleheitlikult vaktsiine ja ravi. Alates 2015. aastast on viirus levinud 60 riiki. Eriti ohtlik on see rasedatele naistele, sest viiruse saanud emadel võivad sündida sünnidefektidega lapsed. Mida viirus täpselt lootega teeb, loe SIIT

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles